Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основната цел на изборите е да избегнем гражданската война

Българската изборна машина теоретически е непробиваема, според проф. Михаил Константинов, председател на съвета на директорите на „Информационно обслужване“.

В Световния ден на изборите, той каза,че българската система, не може да се хакне, защото не е в мрежата. Трябва да дойдеш до компютъра, да го удариш с брадва, ето така можеш да го хакнеш само.

 Аз съм за електронното гласуване, но не сега. Нека тази технология да се отработи, да стане действаща и тогава да се включим. Виждате великите американци, казвам го без ирония, как се дънат на тази тема. Тяхната изборна машина е призната за една от най-пробитите в електронно отношение. Под изборна машина разбирам методологията за обработка. Този вид технология да бъде въведен, след като в България се въведе електронен регистър на населението. Преди това, такъв вид гласуване е безмислено. Изборите ще бъдат на 28-ми март 2021 година. В основата на всичко са секционните избирателни комисии. Това са около 80 000 души, на които лежи изборния процес.

Проф. Константинов посочи, че има качествено влошаване на изборния процес след 2011-та година, защото тогава се въведоха преференциите.

 За кметове българският народ гласува грамотно, но за общински съветници катастрофално. Също списъците трябва да бъдат изчистени от имена на хора, които не присъстват, наричаме ги фантоми. Това става с активна регистрация. Аз залагам на френския модел, който работи най-добре. Всеки български избирател има една година време, било по интернет, или като отиде лично в общината да се регистрира, че ще гласува следващата година. Който не се регистрира, не гласува. Още сега изборната администрация да работи за обучение на секционните комисии, заяви проф. Константинов.   

Интервюто с проф. Михаил Константинов е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34