Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аграрният университет провежда Общо събрание

Общо събрание за избор на нови председател и зам.-председател за мандат 2020-2024 ще се проведе този предиобед в Аграрния университет-Пловдив. 

В дневния ред е заложен и отчет на дейността, състоянието и резултатите през изминалия четиригодишен период, който ще направи ректорът проф. Христина Янчева. Изборите за ректор са насрочени за 21 февруари. 

Очаква се проф. Янчева да повтори мандата си, защото по Закона за висшето образавание има право. Научните й интереси са свързани с фуражните култури, устойчивото управление на ливади и пасища и биологичното земеделие. Има специализации в САЩ, Италия, Англия, Швейцария, Германия, Холандия, Норвегия. Ръководила е 10 международни проекта.

През последната година е значително повишен интересът към магистърските програми на Аграрния университет. 

Дори завършили юристи и икономисти, поради това че се занимаат със земедилие искат да завършат тези степени. „Растителна защита“ остава водеща специалност, като има интерес и към биологичното земеделие, каза проф. Христина Янчева. Тя определи като успешна програмата за здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с проф. Христина Янчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В момента е абсолютно неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21