Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Американската мечта с "Великият Гетсби" в "Звукът на киното"

| обновено на 14.02.20 в 17:10

Музиката на Крейг Армстронг от класиката с модерен прочит "Великият Гетсби"/"The Great Gatsby" ще слушаме тази събота. Холивудската лента, която за пореден път се фокусира върху "американската мечта" и разказва историята за невъзможната любов, е създадена по романа, спечелил на Франсис Скот Фицджералд светова слава .

Поредната четвърта версия на "Великкият Гетсби" се появява на екран през 2013 година, а Леонардо ди Каприо има трудната задача да се превъплъти в образа на Джей Гетсби, който киноманите безспорно асоциират с изпълнението на легендарния Робърт Редфорд. Ди Каприо се справя блестящо. 

Съвременният прочит на "бляскавата приказката" на Фицджералд, която се прицелва критично в повърхностния стил на живот през 20-те години на 20-ти век, е на режисьора Баз Лурман. За успеха на филма му допринасят актьори като Тоби Магуайър, Кери Мълиган, Джоел Едгертън и Елизабет Дебики. чиято главна идея била да се противопостави на повърхностния стил на живот през 20-те години на 20-ти век.

 "Великият Гетсби"е номиниран в две категории и печели две награди Оскар – за най-добър продукционен дизайн и най-добър дизайн на костюми.

Галерия

Още от категорията

Празнично и делово с и без маски - "Точно днес"

Празничното начало на седмицата ни отвежда с обратно броене към изборния ден, дълго очакван в края й като прагматично начало с дозата скептицизъм, надежда за  повече мъдрост и неизвестни, когато маските  на претендентите за властта бъдат свалени... А на 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Неочакваните пътешествия, в които ни повеждат..

публикувано на 26.03.23 в 18:15

Клуб "Неделя" с художника, който създава освен картини и художници

Днес в предаването ви срещаме с един от най- интересните български художници -Минчо Панайотов. Роден е на 13 ноември 1944 г. в с. Панаретовци, Сливенска област. Завършва Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" при проф. Васил Стоилов. Работи в жанровете живопис, графика, илюстрация.Има над 45..

публикувано на 26.03.23 в 10:10

Време за нещо ново с „Шейкър“

В последната мартенска неделя, говорим за април. Очаквайте астро бюлетина за април, със Стефи Недевска.  Венцислава Великова, творец и автор от Варна, разказва за новата си книга „Пазителите” с подзаглавие „Легендарница“. Там има една много интересна мисъл... „Не тъжи за времето назад. Идва нещо ново. Щом ти е взето старото, значи вече не ти е..

обновено на 25.03.23 в 17:47

Всичко (ли) тече "Ден след ден"

Темите в следобедния информационен блок днес до 17.00 часа. В Перущица са без вода. Ако в ранна пролет ги мъчи сушата, какво идва през лятото? Въпросът отведе Иванка Петкова в градчето и във ВиК, които правят планов ремонт, но и чертаят обезпокоителни прогнози. Кметът на Асеноврад Христо Грудав разказа за усилията на общината да реши воден проблем на..

обновено на 24.03.23 в 14:52

"Вход свободен" - последен делник

В последния ден от работната седмица ще си говорим за силата на промяната, за умението да се адаптираме, за потребността от действия и взимане на решения. Всичко това, в компетентната компания на събеседника ни Елица Стоичкова - представител на организация Ген ключове. В петък традиционно ви представяме и рубриката "Четем с Радио Пловдив" Започваме след..

публикувано на 24.03.23 в 09:30