Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В "Звукът на киното" посрещаме Великден с филмови шедьоври

| обновено на 31.08.20 в 09:31

Два саундтрака от хитове заглавия ще ви предложим в Страстната седмица в "Звукът на киното". 

В деня на разпването на Божия син, който е и най-тъжният и тежък ден за  христианския свят, ще прозвучи музиката от филма "Последното изкушение на Христос", а в деня на очакването и на Възкресението ще чуете "Исус Христос Суперзвезда"

В петък "Звукът на киното" ще  е в ефир от 15.00 часа с "Последното изкушение на Хрпистос", а в събота от 8.00 сутринта, както и в неделя от 15 часа щее чуете "Исус Христос Суперзвезда".

И двата филма са безспорни бестселъри. "Последното изкушение на Христос" на режисьора Мартин Скорсезе се появява на екран през 1988 година. Той е създаден по мотиви от романа на Никос Казандзакис и в него участва зездата Уилям Дефо. Музиката е на Питър Гейбриъл, познат като вокалист и флейтист на "Дненезис".

Критиката определя творбата на Скорсезе като безспорен шедьовър, нареждащ се сред най-добрите филми за всички времена. За нето Мартин Скорсезе е отличен с номинация за награда "Оскар" за най-добър режисьор (1988), а с номинации за награда "Златен глобус" са Барбара Хърши (най-добра актриса в поддържаща роля, 1989) и Питър Гейбриъл (най-добра оригинална музика, 1989)

Въздействащ, провокативен и наситен със силни емоции - необикновен филм за живота на Исус Христос, който приема непосилната съдба да бъде бог. Едно впечатляващо визуално пътешествие, което хвърля нова светлина върху вярата и саможертвата, вината и изкуплението, греха и опрощението.

„Исус Христос суперзвезда“ се появява на екран през 1973 година и е създаден след едноименната рокопера на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър. Режисьор е Норма Джуисън.

Още преди „Исус Христос суперзвезда“ да стане рокопера и филм, музиката на Андрю Лойд Уебър е издадена като албум, в който Иън Гилън от "Дийп Пърпъл" изпърлнява партията на Исус.

Филмът разказва за последната седмица на страдания от живота на Христос, като почти се придърлжа към евангелските текстове. Тази предизвикателната и мащабна продукция е заснета изцяло в Израел и е блестящ пример за модерно кино и изключително музикално преживяване. 

Музиката на „Исус Христос суперзвезда“ е номинирана за Оскар 1974 година, наградена е от БАФТА, а филмът има и шест номинации за "Златен глобус", както и редица други отличия. 


Галерия

Още от категорията

„Точно днес“ - оптимистичНо с темите от новата седмица

Първият работен ден започваме с най-важните теми за Пловдив и страната, и оптимистичен поглед към тях. Във времето до 9.30 часа ще чуете: Ще се превърне ли вторият по големина град в една от най-привлекателните инвестиционни дестинации през тази година? Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов с отговор на този въпрос. Политическа..

обновено на 29.01.23 в 16:59

Театър и поезия в Клуб "Неделя"

Днес в предаването ще ви срещнем с режисьора Златомир Молдовански и драматурга Иво Сиромахов. В навечерието на пловдивската премиера на новия им спектакъл "Българската литература- накратко" двамата творци ще споделят пред слушателите  за работата и вълненията около раждането  на пиесата. През смях и горчива ирония „Българската литература накратко“..

публикувано на 29.01.23 в 12:45

Сестра Юлита в „Добро утро, ден!“

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува игуменката на Мулдавския манастир „Света Петка“ над Асеноврад. Тя е единственият засега обитател на манастира, който е създаден още през 14 век. В момента там се извършва голям ремонт, който се очакваше от дълги години, след като през 2010 година част от него пострада при пожар. Сестра Юлита..

обновено на 29.01.23 в 10:22

Неделя сутрин, време за „Шейкър“

Движим се към целта и не си гледаме в краката. Идва февруари. Мистичен ще е този февруари и много социален, за разлика от други години. Подробностите в астро бюлетина, със Стефи Недевска. Инертността и мързелът може да са най-големите ни врагове, затова ще се погрижим и за тях с етно кардио, фет файт и калистеника. Мои гости са..

публикувано на 28.01.23 в 17:05
Домашен щурец

Щурци, води и панаири в "Ден след ден"

Карловските села отново са застрашени от наводнения. Месеци след разрушителната стихия през септември миналата година отново бе обявено бедствено положение за Богдан и Каравелово - с превантивна цел. Сутринта багерите започнаха да премахват наносите от речните корита, а следобед трима министри решиха да проверят на място какво се случва...

публикувано на 27.01.23 в 14:54