Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В "Звукът на киното" посрещаме Великден с филмови шедьоври

| обновено на 31.08.20 в 09:31

Два саундтрака от хитове заглавия ще ви предложим в Страстната седмица в "Звукът на киното". 

В деня на разпването на Божия син, който е и най-тъжният и тежък ден за  христианския свят, ще прозвучи музиката от филма "Последното изкушение на Христос", а в деня на очакването и на Възкресението ще чуете "Исус Христос Суперзвезда"

В петък "Звукът на киното" ще  е в ефир от 15.00 часа с "Последното изкушение на Хрпистос", а в събота от 8.00 сутринта, както и в неделя от 15 часа щее чуете "Исус Христос Суперзвезда".

И двата филма са безспорни бестселъри. "Последното изкушение на Христос" на режисьора Мартин Скорсезе се появява на екран през 1988 година. Той е създаден по мотиви от романа на Никос Казандзакис и в него участва зездата Уилям Дефо. Музиката е на Питър Гейбриъл, познат като вокалист и флейтист на "Дненезис".

Критиката определя творбата на Скорсезе като безспорен шедьовър, нареждащ се сред най-добрите филми за всички времена. За нето Мартин Скорсезе е отличен с номинация за награда "Оскар" за най-добър режисьор (1988), а с номинации за награда "Златен глобус" са Барбара Хърши (най-добра актриса в поддържаща роля, 1989) и Питър Гейбриъл (най-добра оригинална музика, 1989)

Въздействащ, провокативен и наситен със силни емоции - необикновен филм за живота на Исус Христос, който приема непосилната съдба да бъде бог. Едно впечатляващо визуално пътешествие, което хвърля нова светлина върху вярата и саможертвата, вината и изкуплението, греха и опрощението.

„Исус Христос суперзвезда“ се появява на екран през 1973 година и е създаден след едноименната рокопера на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър. Режисьор е Норма Джуисън.

Още преди „Исус Христос суперзвезда“ да стане рокопера и филм, музиката на Андрю Лойд Уебър е издадена като албум, в който Иън Гилън от "Дийп Пърпъл" изпърлнява партията на Исус.

Филмът разказва за последната седмица на страдания от живота на Христос, като почти се придърлжа към евангелските текстове. Тази предизвикателната и мащабна продукция е заснета изцяло в Израел и е блестящ пример за модерно кино и изключително музикално преживяване. 

Музиката на „Исус Христос суперзвезда“ е номинирана за Оскар 1974 година, наградена е от БАФТА, а филмът има и шест номинации за "Златен глобус", както и редица други отличия. 


Галерия

Още от категорията

"Точно днес" - изборна спирала и военен конфликт

Сряда сутрин започва с коментари и анализи на темите от деня. Започваме след новините в 6 часа и сме до 9:30 часа. Посрещаме утрото с политика – международна и вътрешна. И това не е никак случайно, тъй като войната в Украйна настъпи в нова фаза, а краят на седмицата у нас ще завърши с поредните предсрочни параламентари избори. Как е..

публикувано на 27.09.22 в 16:12

Отклонения и изключения „Ден след ден“

На 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие, а най- големият производител на ябълки у нас каза сбогом на бизнеса си. Разказът на институциите за поредния случай на насилие, както и експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев за причините за агресията на осиновителката на детето ще са..

публикувано на 27.09.22 в 14:35

"За Хайваните с любов" в "Следобед с Едит"

Вторник е, сладури! 🥳 Време е за неистови звуци от животинското царство! 🙉 ➡ Включи се в играта "За хайваните с Любов!" 😻 Днес, между 14 и 15ч. се ослушвай много внимателно.👂 В ефира на Радио Пловдив ще чуеш стенания от различни създания, а твоята задача е да познаеш - Кое е това животно, само по звуците, които издава! 🤔 Разбира се,..

публикувано на 27.09.22 в 13:00

Спортуваме във „Вход свободен“

За осма поредна година, на 30-ти септември, ще се проведе Европейският ден на спорта в училище. Той се случва всеки последен петък на месец септември и се координира от сдружение „BG Бъди активен“. Неговата цел е да запознае децата с нови възможности за спортни занимания, да насърчи интереса им към здравословния начин на живот и да ги мотивира да се..

обновено на 27.09.22 в 09:39

Новините с коментар "Точно днес"

Седмицата ще завърши с изборния ден. На финала на кампанията за нейния смисъл и дух ще говорим със социолога Боряна Димитрова. Доколкото социологическите сондажи са сходни в прогнозите си, новият парламент вече очертава физиономия. Въпросът е какво ще произведе сборът на прескочилите 4%- вата бариера. И още  - колко представително ще е  и на каква енергия..

публикувано на 26.09.22 в 17:07