Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Звукът на киното" посрещаме Великден с филмови шедьоври

| обновено на 31.08.20 в 09:31

Два саундтрака от хитове заглавия ще ви предложим в Страстната седмица в "Звукът на киното". 

В деня на разпването на Божия син, който е и най-тъжният и тежък ден за  христианския свят, ще прозвучи музиката от филма "Последното изкушение на Христос", а в деня на очакването и на Възкресението ще чуете "Исус Христос Суперзвезда"

В петък "Звукът на киното" ще  е в ефир от 15.00 часа с "Последното изкушение на Хрпистос", а в събота от 8.00 сутринта, както и в неделя от 15 часа щее чуете "Исус Христос Суперзвезда".

И двата филма са безспорни бестселъри. "Последното изкушение на Христос" на режисьора Мартин Скорсезе се появява на екран през 1988 година. Той е създаден по мотиви от романа на Никос Казандзакис и в него участва зездата Уилям Дефо. Музиката е на Питър Гейбриъл, познат като вокалист и флейтист на "Дненезис".

Критиката определя творбата на Скорсезе като безспорен шедьовър, нареждащ се сред най-добрите филми за всички времена. За нето Мартин Скорсезе е отличен с номинация за награда "Оскар" за най-добър режисьор (1988), а с номинации за награда "Златен глобус" са Барбара Хърши (най-добра актриса в поддържаща роля, 1989) и Питър Гейбриъл (най-добра оригинална музика, 1989)

Въздействащ, провокативен и наситен със силни емоции - необикновен филм за живота на Исус Христос, който приема непосилната съдба да бъде бог. Едно впечатляващо визуално пътешествие, което хвърля нова светлина върху вярата и саможертвата, вината и изкуплението, греха и опрощението.

„Исус Христос суперзвезда“ се появява на екран през 1973 година и е създаден след едноименната рокопера на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър. Режисьор е Норма Джуисън.

Още преди „Исус Христос суперзвезда“ да стане рокопера и филм, музиката на Андрю Лойд Уебър е издадена като албум, в който Иън Гилън от "Дийп Пърпъл" изпърлнява партията на Исус.

Филмът разказва за последната седмица на страдания от живота на Христос, като почти се придърлжа към евангелските текстове. Тази предизвикателната и мащабна продукция е заснета изцяло в Израел и е блестящ пример за модерно кино и изключително музикално преживяване. 

Музиката на „Исус Христос суперзвезда“ е номинирана за Оскар 1974 година, наградена е от БАФТА, а филмът има и шест номинации за "Златен глобус", както и редица други отличия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сроковете изтичат „Ден след ден“

Държавата е в обратно броене, за да вмести европейските и предсрочните парламентарни избори в една дата – 9-ти юни. Текат последните три дни от валидността на белите рецепти, които от 1-ви април ще бъдат заменени с електронни, като в същото време две организации пуснаха мобилно приложение "Намери своето лекарство", което ще помага на..

публикувано на 29.03.24 в 14:36
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

"Вход свободен" в преддверието на април

Марта се умори да гримасничи и реши да се усмихне на сбогуване!  Слънце грее , птички пеят, дърветата  неудържимо се раззеленяват. Хората , жадни за слънце и топлина изпълват улици и паркове, но още ходят със зимни физиономии понеже вече са в плен на пролетната умора. Пустата й всесезонна мания за оплакване не ще да ни пусне , или поне така ни отърва..

публикувано на 29.03.24 в 09:50

В последния петък на март - "Точно днес"

Крехката надежда от началото на  седмицата за сформиране на Кабинет се изпари безапелационно само в рамките на часове и дори преди края си последната мартенска седмица постави предупредителната удивителна за ново изборно очакване. С много въпроси и недоизказаност.  Президентският гамбит продължава с разговори, но вече не с партиите, а с личностите, които..

публикувано на 28.03.24 в 17:12

Решения и избори в "Ден след ден"

След трите завъртания с връчването на мандати от президента, започна и въртележката с възможностите за нов служебен премиер преди поредните избори. Кога  ще бъдат те и по какъв начин ще се проведат? Възможна ли е промяна, която да провокира повече хора да гласуват доверие на политиците или отново ще бъдем мълчаливи свидетели на ниска избирателна..

публикувано на 28.03.24 в 14:41

"Вход свободен" - изкуството като спасение

Ще си говорим за изкуство днес, за благотворното му влияние върху всеки аспект от човешкия живот! Срещаме се с Лучия Велева - председател на Фондация "Кураж", която ще ни разкаже за проектите свързани с рехабилитация на хора в неравностойно положение, чрез изкуство и образование.  Ще ви поканим и на музикално матине с програма включваща произведения на..

публикувано на 28.03.24 в 09:30