Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дано успеем да си отговорим на въпроса какво ни се случи

Урокът, който ни е преподаден  преди 2000 години, непрекъснато се опитваме да го разчитаме. Днешният ден е време да положим още повече усилия, за да го разчетем, защото ситуацията е особена. Това е ситуация на затваряне и страдание, която ще изостри сетивата ни, за да разберем кои сме, какво точно ни се случва и какво ни е обещано. Това коментира проф. Валери Стефанов - преподавател в СУ "Климент Охридски".   

Страданието на Божия син е Христос  е преддверие на обещанието за спасение.

 Не съм сигурен обаче, че човекът прави много  усилия да постигне себе си и да намери средоточието на живота си. Времето е много динамично и спирките, които прави човек, са много малки. Но може би сега е времето за такова себеоглеждане, за натрупване на рефлексивен опит, за да разберем по-добре съдбата си  и преценим посоката си.

Добре е поне днес, тъй като християнинът не може да участва в църковната традиционна ритуалистика, да прочете Библията за онзи ден на  страданието и да го съпреживее.

Проф. Стефанов заяви, че това, което в момента липсва на вярващите, е именно съпреживяването на ритуалното действо – минаването под масата, заравянето на греховете, носенето на цветята, това е скръбен ден пред величието на една саможертва.

 Църквата е посредническо място, където човек има невсекидневни преживявания и се свързва с други измерения на съзнанието си, укрепва вярата си.  Именно посещението в църквата е изключително съществен жест, който правим.

Перспективата за и след днешния ден наистина е уникална. Човечеството обикновено е излизало на война,  възхвалявало е героите – победители. Сега се е самозатворило колективно в домовете си.

Този затворен дом на човечеството ми прилича на затворен гроб, една архаична символика на затворения дом. От нас зависи как да излезем навън и да се върнем отново в света.

Онова, пред което сега сме изправени, освен болестта, е и страха. Страхът е много сложен човешки опит. От една страна, той  ни предпазва, но от друга – той е унищожителен.

Имам  впечатлението, че комуникацията е малко патологична. Заливат ни с образи на страшното. Отправят очевидно послания към нас „Пазете се“, „Не правете ненужни неща“, но ако така продължат с календара на труповете, не зная дали човешкото съзнание ще издържи и дали няма  в един момент имунната ни система да се предаде пред терора на образите. А образите също са опасни за имунната система на човека и най-вече за психиката.

Не съм обаче много оптимистичен за бъдещето на нашата цивилизация, но съм оптимист за нашия живот и че наистина ще има Възкресение и Спасение. 

Повече чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Украйна има право на ядрено оръжие за защита

Украйна или ще стане член на НАТО или ще създаде ядрено оръжие – това заяви президентът В. Зеленски в Брюксел след заседанието на Европейския съвет в което той участва. Там Зеленски представи плана си за победа във войната с Русия. Има ли наистина бившата съветска република страната такава възможност? Да, може да го стори, тъй..

публикувано на 18.10.24 в 17:17
Първан Симеонов

Притеснявам се дали хората ще отговарят честно на екзитпола

На тези избори много се притесняваме от това колко искрени ще бъдат анкетираните за екзитпола, както и дали системно няма да отказват респонденти от една и съща политическа сила. Подобно явление е изключително притеснително предвид напрегнатата ситуация в разделен политически сектор. Това коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп..

публикувано на 18.10.24 в 16:41

Годните за пиене води у нас са под средното ниво в Европа

Две трети от водните ресурси в Европа са замърсени с химикали.  Само 37% от езерата и реките в Европа отговарят на критериите за добро екологично състояние. Това предупреждава  Европейската агенция за околната среда в доклад, публикуван тази седмица.  В доклада обаче не са анализирани данните за България , тъй като страната ни все още не е..

публикувано на 18.10.24 в 16:17

Открит навреме, ракът на гърдата не е присъда

За поредна година в месеца за борба с рака на гърдата Фондация „Грижа за живот България“ организира информационна кампания като темата на инициативата този път е не само битката със заболяването, но и духовно оцеляване, и физическо преодоляване на диагнозата.  В програма "Точно днес" п редседателя на организацията Ивелина Радева припомни, че целта..

публикувано на 18.10.24 в 09:59

Радиото са хората, но те не са финансово стимулирани

С три гласа "за" и два "против" Съветът за електронни медии избра днес за генерален директор на Българското национално радио Милен Митев. Той поема поста за втори мандат през следващите три години.  Радиото ще защитава журналистите си Радиото това са преди всичко хората . Те създават неговия облик и неговия дух. Затова едно от най -..

публикувано на 17.10.24 в 15:10