Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата да помогне на медиите безкористно


Ако се сравняваме с това, къде трябва да бъдем и къде сме всъщност, ние се отдалечаваме от целта. Това е причината България да остава  на 111 място по свобода на медиите. Причините можем да търсим в усещането за липсата на свобода, на сигурност и на условия за работа. Това заяви  Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти.

Той припомни че на брифинг в МС  премиерът Борисов  коментира казуса с Българската банка за развитие и предоставените на една фирма 75 млн лв, че щом никой журналист не му е задал за това  въпрос, той направо ще отговори.

Несигурността е част от пейзажа и това става все по-видимо за тези, които са подложени на икономическа несигурност и налагане на автоцензура в медиите.  Затова и определени въпроси не се задават.

В цял свят  съществува тенденция за намаляване на работните места за журналисти. Но у нас говорим за доста по-малък пазар на медии. Страната ни беше на последно място  по икономически показатели  в ЕС и  тези тенденции  сега се задълбочават.

България остана почти без медии, на пръсти се броят регионалните. Ресорни репортери почти не съществуват. Забелязва се феномен, че едни и същи репортери трябва да отразяват и здравни, и икономически теми и т.н. Почти няма разследващи репортери, за работата на които в медиите се изисква голям ресурс.

По думите на  Радев е ясно, че държавата е склонна да подпомогне най-напред  в  тези условия медиите, които са безкритични и близки до властта. Тенденцията е устойчива.

Факт е, че се ползват и европейски средства за подпомагане на медиите. Всяка оперативна програма има определен бюджет за реклама и за популяризиране на дейностите, които се извършват чрез нея. Съществуват и тенденции да се купува медиен комфорт, което се случи  във връзка с българското европредседателство.. Сега обаче стана малко по-трудно след някои скандали.

Сега обаче нищо не е същото и не се знае как точно ще бъдат използвани европейските програми.

За съжаление, извънредното положение удря много тежко медиите. В тях почти изчезна рекламата и това не се наблюдава само у нас. Ситуацията удари бизнеса, който е съсредоточен върху своето оцеляване и не може да си позволи средства за реклама.

Този коридор и досега беше доста малък. След овладените възможности за дигитализация всички големи медии се насочиха съм Фейсбук и  Гугъл  и това нанася ударя и на  регионалните медии.

 Дори и в големите телевизии се освобождават журналисти В малките медии, където остава на работа само един човек,  съкращаването на екипа означава закриване на медията.

По думите на Радев, колкото по-дълго продължи тази ситуация, толкова по-тежки ще бъдат ударите върху медиите и свободата на словото. Единственият начин да оцелеят, ще бъде помощта от държавата.

За да  бъде съхранено качеството на демокрацията в България, е важно да има свободни медии. Трябва да се помисли как те да бъдат спасени. Ако се превърнат в пиар на властта, това няма да е тяхното запазване, а нещо друго.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56

Доброволци помагат на инвалиди да изкачат планини

Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. Идеята се заражда спонтанно. „Бях водена от желанието да направя нещо за хората, така че те да се почувстват като част от това общество, да усетят какво е преживяването да си в една група...

публикувано на 03.10.24 в 10:39

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53