Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Алтер его” – за радиото с Пенка Калинкова

| обновено на 09.05.20 в 10:50

За Радио Пловдив ще стане дума в „Алтер его” тази събота. По повод деня на Радиото, който отбелязахме през седмицата, ще повторим интервюто, което гранд дамата на пловдивската журналистика Пенка Калинкова даде пред егото и алтер егото на водещия Петър Краевски. 

Тя ще разкаже за първите си вълнения в ефира, за началото на РТВЦ Пловдив, няма да спести и весели случки от своята дългогодишна практика на радиоводеща. Ще чуем и някои от любимите й песни.

Пенка Калинкова е театровед, дългогодишен радиожурналист и общественик. Завършила е Руска и българска филология в СУ „Климент Охридски” и театрознание във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” (днес НАФТА). Работи в продължение на много години в Радио Пловдив, бивш директор на медията. 

Била е сътрудник на много регионални и национални издания. Автор на книгите: „Парчета театър, мигове живот”, „100+20 Драматичен театър Пловдив”, „Място за връщане”, „Съзаклятието Пазарджишки театър”, „Оцеляващата. 60 години Пловдивска опера”, „Познатият непознат Пловдив”. Снима документални филми за големите български художници Димитър Киров и Кольо Витковски, за Пловдивския куклен театър, за Драматичен театър Пазарджик, „Античното наследство на Пловдив”, „Едно турне в пет действия”, „Истории от тютюневия град”, „Палимпсестът Пловдив”, „Чучулигите”, трисерийния „Първият театър”. До 2010 е прессекретар на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”. Носител на много награди, сред които Награда „Пловдив” (1993 г.)

Екипът на „Алтер его”, както и цялата редакция на Радио Пловдив пожелава на Пенка Калинкова кураж и бързо оздравяване. От все сърце!

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя от 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – защото радиото е!

Автор и водещ: Петър Краевски




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

“Точно днес“ на Разпети петък за пречистващото страдание

Разпети петък е най-тъжният ден за православните християни, ден на скръб и на смирение. Ден, който ни навежда на мисълта за тленността на тялото и силата на духа. Ден за пречистващо страдание, което ни учи, че след мъката идва светлината. И точно затова обръщаме поглед към каноничните и етнографски символи, свързани с Разпети петък. За..

публикувано на 02.05.24 в 16:47

"Ден след ден" на Велики четвъртък

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. Ще разговаряме с Надежда Цекулова, журналист и граждански активист, за трудното намиране на..

публикувано на 02.05.24 в 14:35

Поетично и мистично във „Вход свободен“

„Когато ви се струва, че целият свят е срещу вас, спомнете си, че самолетът излита срещу вятъра!”  Днес и във времето до 15 часа, говорим за представянето на дебютния поетичен сборник "Април", на младия асеновградски творец и актьор от театър „Арте”, при НЧ „Родолюбие”, Димитър Стоянов. Ще говорим за това, какво е молитвата, от гледна..

публикувано на 02.05.24 в 09:30

Точно днес на Велики четвъртък

Точно днес се боядисват яйцата според православната традиция за Възкресение Христово. Може и в събота, но на Велики четвъртък в Пловдив ще има специална работилница пред община Пловдив. За участието на децата и пловдивчани в нея, ще разкаже Димитър Къркеланов, преподавател в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.  Избрано от акцентите..

публикувано на 01.05.24 в 17:00

Слушайте реванша "Ботев" - ЦСКА пряко по Радио Пловдив

"Ботев" (Пловдив) и ЦСКА се изправят един срещу друг в реванша от полуфиналите на Купата на България. „Канарчетата“ спечелиха първия мач в София с 1:0, а сега посрещат своя съперник на „Колежа“ от 18:45 часа. В последния кръг "Ботев" записа домакинска загуба от "Славия" с 0:1, но преди това играчите на Душан Керкез бяха в серия от четири победи и две..

обновено на 01.05.24 в 15:12