Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Звукът на киното" ви кани в света на Ханс Цимер

| обновено на 28.06.20 в 11:01

Две поредни седмици, в събота след новините в 8.00 и в неделя след 15 часа, ще преживеете истинско музикално удоволствие с филмовата музика на Ханс Цимер. 

Албумът на световноизвестният композитор "Светът на Ханс Цимер - симфонична колекция"/"The World of Hans Zimmer" - A Symphonic Celebration (Live) включва едни от най-известните му произведения, но в изпълнение на симфоничен оркестър.

А това означава, че в "Звукът на киното" ще чуете различни музикални теми от филми като "Черният рицар", "Пърл Харбър", "Мисията невъзможна", "Шифърът на Леонардо", "Ханибал", "Цер лъв", "Гладиатор", "Карибски пирати" и още много хитови заглавия.

Безспорно двете части на концерта, изпълняван на живо, ще зарадва множеството почитатели на Ханс Цимер. Композиторът е сред пионерите в използването на новите технологии, интегрирайки по виртуозен начин света на електронната музика с класическите оркестрални аранжименти.

Името на Ханс Цимер стои зад муциката на повече от 120 филма, чийто приходи са за над 24 милиарда долара. Той е носител на Оскар за саундтрака на филма „Цар Лъв". 

В портфолиото на Ханс Цимер има множество отличия, сред които две награди Златен глобус, 4 награди Грами, награда за цялостен принос във филмовата музика на организацията NBR, наградата на името на „Хенри Манчини" за цялостен принос на американското дружество за колективно управление на авторските права – ASCAP, както и Брит награда за класическа музика в категорията „Изключителен принос в музиката". 

Припомняме, че през 2016 година Ханс Цимер, заедно със собствена група, симфоничен оркестър, хор и солисти, беше гост и на феновете си в България, която той посети по време на първото си европейско турне. Неговият кончерт в "Арена Армеец" в София беше и безспорно муцикално скъбитие на годината.