Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вътрешна сигурност" са си свършили работата

ген. Васил Василев

“Само една дума може да се каже: резил, голям резил!” С тези думи бившият шеф на НС “Полиция” ген. Васил Василев започна коментара си по днешната операция на "Вътрешна сигурност" на МВР и Прокуратурата, при която бяха задържани началника на Отдела за борба с наркотиците в ГДБОП Цветан Панков и още двама служители по подозрение, че са осигурявали логистика на престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик.

Като направи уговорка, че не е запознат с доказателствата по случая, Василев нарече изнесеното от полицията и прокуратурата “типично латиноамерикански сериал - полицията и наркокартелите в едно, което не говори добре” и обяви, че според него, "Вътрешна сигурност са си свършили работата".

“Според мен, допускането на тези хора да извършат тези престъпления - тук е проблемът. Явно тия хора не са контролирани. Не са контролирани от ръководството, не са контролирани от колегите си. Според мен, профилактиката е доста занемарена” - обобщи генералът, като допусна, че е имало признаци “тези хора” да поддържат друг живот.

Ген. Васил Василев посочи, че по негово мнение, директорът на службата. гл. комисар Ивайло Спиридонов не трябва да подава оставка, защото така “обезглавяваме службата” и след като дойде друг ръководител, "тепърва ще има сътресения".

Бившият шеф на НС ”Полиция” припомни още, че винаги е говорил за важността на 4-те стълба, на които се крепи МВР: подбор на кадрите, възпитание, обучение и контрол. А по въпроса за сливането на две служби, както предвижда новият закон за МВР,  върху който президентът Румен Радев наложи вето, Василев посочи: 

“Службата “Жандармерия” има задачи по управление на обществния ред и спазване правилата в обществото, а “Отрядът за борба с тероризма” – съвсем друга: да арестува особено опасни престъпници и да предотвратява и задържа опасни терористи. Аз не знам как ще се впишат в това да бъдат функционално събрани, функционално да бъдат обучавани, да им се възлагат задачи, да се контролират.“

По думите му, трябва да се внимава какви задачи ще се сложат и “как ще я нагодят да бъде единна тази служба”. А за ветото генералът допусна: "То ще мине, защото това е политически въпрос, но оттук нататък трябва много внимателно да се наблюдава какъв живот започва да живее новата служба. Много е важно". 

Цялото интервю с ген. Васил Василев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53
Д-р Гергана Гешанова

Родителите на 77% от децата-пушачи, пушат вкъщи

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн, който тази година е под мотото „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“. В България по данни на НЦОЗА от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

Безопасността е най-важна при избора на детски играчки

Как да избираме безопасни играчки за децата, може ли да се върне закупена играчка и при какви условия?, коментира за програма "Точно днес"  Габриела Руменова, основател на онлайн платформата "Ние, потребителите". Тя припомни, че при избора на играчки и други детски стоки за подаръци на малчуганите за 1 юни безопасността трябва да е водещ елемент...

публикувано на 31.05.24 в 09:46
Йонко Иванов

Абсурдна е идеята да се ограничават шофьорските изпити

Как гледат автоинструкторите на предложението на държавата за своеобразен таван на шофьорските изпити – кандидатите да се явяват само 4 пъти за 6 месеца на изпит. Коментарът по темата е на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. „Това е пълен абсурд. За да се предложи едно нещо, и то да бъде..

публикувано на 30.05.24 в 16:36

Опрени сме на стената, ще стачкуваме!

Тоя Балкан е калоферски от 500 години. Тука от 25 години някой казва: Той вече няма да е на калоферци.  Ний навремето сме се договаряли с оня султан, дето е превзел половината Европа. Днеска просто няма с кой да се договаряме! Така  животновъдът от Калофер  Тодор Диклиев  описа ситуацията с ограничената паша на животни в..

публикувано на 30.05.24 в 16:21