Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът има общ контрол, не и пряко управление на НСО

Кой носи отговорността затова, което се случи на плажа до т.н. сараи на Ахмед Доган , с  изгонването на Христо Иванов и негов съпартиец от охранители, за които президентът Радев потвърди, че са от НСО. 

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност коментира, че "въпросът е много особен и на него може да се отговори двуяко"  и посочи член 22,  по който" освен обозначените  лица,   от НСО могат да бъдахт охранявани и лица, които са застрашени, и тяхното застрашаване, може да доведе до сериозни проблеми, свързани с държавното управление и сигурността на държавата. " 

Радулов посочи, че по този член 22 се охранява Доган, но постави въпроса затова, колко дълго продължава тази заплаха и охрана - вече 20 години ли има заплаха за живота на Доган?" Според  него, "Спорно е, че такава опасност съществува толкова години. Ако има заплаха, тя се отстранява ".

Дали отговорността за действията на НСО се носи от президента ? Проф. Радулов смята, че правомощията на президента са огранчени и заяви, че двете гледни точки затова, кой носи отговорността за действията на НСО, като едните посочват президента, а другите не,  се определят от факта , че едните четат първата половина от чл. 7, а другите четат втората половина на същия  член и така мотивират и различията си".

Според закона, президентът осъществява общото ръководство и контрол, като : назначава, или уволнява по предложение на Министерски съвет началника на службата, назнача или уволнява заместника му по предложение на началника,  и утвърждава щатното разписание на службата. Това няма как да кореспондира с пряко управление на службата. 

"Въпросът с контрола за НСО е по-сериозен", каза още Радулов,и според член 12, той трябва да осъщестява от специализираната комисия в НС, а самите наказания, ако има такива, се налагат от началника на НСО. 

"Който дава парите, той поръчва музиката.След като Министерския съвет определя какъв е бюджета на НСО той отговаря за всички действия , и отговаря затова как се работи".

Поведението на охраната определи като некомпетентно, и предизвикателно , а поругаването на националния флаг кат пресътпелние. 

Цялото интервю с проф. Нниколай Радулов е в звуковия файл. 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14