Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако вотът не мине, напрежението ще се покачва всеки ден

Снимка: Емилия Костадинова

Парламентарната група на "БСП за България" внесе в деловодството на парламента пети вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", като за втори път темата е "корупция". БСП иска и оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

От БСП призоваха народът да ги подкрепи и да излезе на протест. Те определиха ежедневните протести като справедливи. 

ГЕРБ превърна България в олигархично благо

"Не е само един случай. Цялото управление на ГЕРБ в последното му издание е свързано с корупция."

Това заяви пред Радио Пловдив депутатът от БСП Александър Симов, коментирайки избраната тема за вота - корупция. 

Той припомни, че изключително силни корупционни моменти могат да се открият и при кризата с безводието на Перник, която стана повод за вота на недоверие към правителството, поискан от БСП през януари. 

То не беше Апартамент гейт, къщите за гости ..., въобще всички онези схеми, с които ГЕРБ демонстрират наглото си незачитане на законите, обобщи Симов. 

Органите за борба с корупцията не работят

Шампиони сме по антикорупционни органи и стратегии, заяви Александър Симов. 

В България толкова хартия сме унищожили, за да правим антикорупционни стратегии, че ако хартията решаваше нещо, в България не трябваше да има нито един корумпиран чиновник.

За съжаление, в България цялата показност за борбата с корупцията се провали, обобщи депутатът. 

Той посочи, че КПКОМПИ е блокирана още от създаването й. Симов припомни, че последният председател на комисията беше изпратен спешно като посланик при положение, че се беше уредил с тераса колкото футболно игрище.

Вотът и протестите

Точно темите за корупцията възпаляват хората, които излизат на протести. Повече не може да се търпи. Виждам, че ножът е ударил до кокал, подчерта депутатът от БСП.  

Вотът трябва да е последният инструмент. Само че, се оказва, че той е единственият, коментира Александър Симов.

Избирателната работа на прокуратурата

Главният прокурор стои със широко затворени очи срещу фрапантни случаи и не се самосезира, отбеляза представителят на левицата. 

Защо прокуратурата не се сезира за твърденията, че Божков е финансирал ГЕРБ постоянно, риторично попита Симов. 

Именно действията на прокуратурата изкараха хората навън. 

Ако има сценарий, то основният сценарист е Иван Гешев, посочи депутатът социалист. 

Коментарите на ГЕРБ 

Симов нарече политическо фентъзи коментарите на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че волно или неволно БСП е съучастник в опита за влизане с взлом в сградата на бившия партиен дом по време на протестите миналата нощ. 

Тази власт би казала всичко, за да спаси собствената си кожа и да докрета до края на мандата, категоричен е депутатът от БСП. 

Симов подчерта, че от БСП са против всякакви прояви на вандализъм, но посочи, че не може заради 15 - 20 вандала да се приписва на целия протест характера на организирана престъпна група. 

Конфигурацията в пленарна зала

Този път вотът е по - различен. Гласуването по него ще покаже кой от коя страна на барикадата стои. 

Ще стане ясно къде е разделението вътре в самия парламент, обясни Александър Симов. 

Имаме две политически реалности - тази на затворения парламент и тази на гражданите, каза депутатът. 

ДПС са отказали да проведат разговори с БСП за вота, а от „Воля“ са заявили, че ще го подкрепят, ако заедно с него бъде внесено искане за импийчмънт на президента. 

По думите на Симов, това е начин "Воля" отново да се впишат в управляващото мнозинство, само че да имат и вратичка за излизане при кризисна ситуация. 

Гласуването ще е изключително знаково и показателно кой на коя страна застава и тези, които застанат на страната на властта и това тотално пропаднало управление, ще си носят политическите последствия. 

Ако вотът не мине, напрежението ще продължи да се покачва с всеки следващ ден, тъй като хората, които са на улицата, няма да се примирят с някакви палиативни действия. Те настояват за оставката на Борисов и Гешев и ще бъдат упорити докрай в своето търсене, убеден е депутатът от БСП. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Александър Симов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си

След получаването на специалната награда „Пловдив“ поетът и писател Йордан Велчев гостува в студиото на Радио Пловдив и сподели признателността преди всичко към своя град и жителите му.  „Каквото имах, на забравата го казах“ – това е едно кратко стихотворение от поетичната книга на Йордан Велчев „Това, което е“. Писателят и поет заяви в..

публикувано на 23.05.24 в 17:06
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00