Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически и артистични импровизации - "Точно днес"

Христо Йотов

35 ден от протестите с искания за оставка на Правителството и на главния прокурор. Гласовете на недоволството се превърнаха в част от пейзажа на едно болестно време, а в четвъртък по традиция,  отчитат пикови стойности. На жълтите павета и  в различни градове на страната.

А лятото на депутатите преминава без лятна летаргия, след като лидерът на БСП ги призова в НС  извънредно и спешно. С призив да погледнат в упор проблемите, предизвикани от пандемията Ковид-19 и да обсъдят  някои последствия от нездравословния обществено-политически климат: бюджета, машинното гласуване и темата за властта.

Аргументите за  предстоящото парламентарно заседание с въпроси към властта ще формулира в ефира на програма „Точно днес“ депутатът от БСП Манол Генов.

Въпросите  за очаквания ефект от натиска на улицата, вероятността да бъде съставен изцяло нов кабинет и цената на не/възможния компромис са към политическия анализатор от  Института за дясна политика Михаил Кръстев.

Русия регистрира първата в света ваксина срещу Ковид-19. В България  заразата продължава да шества победоносно, напук на приспаната ни бдителност и отчита нови заразени  в Пловдив сред администрацията и в Пазарджик - в Центъра за спешна медицинска помощ. Събеседник – известният вирусолог акад. Ангел Гълъбов и областният управител на Пазарджик Стефан Мирев.

Голям процент от младите ромски жени и момичета у нас страдат от насилие в семейството и в социалната си среда. Репртажът на Живка Танчева поставя  фокус върху стартиралия проект „Изследване и превенция на насилието над ромски жени в общините Куклен, Перущица и Родопи“ на фондация „Инди рома“.

А след 9.00 за спектакъла на Първата професионална трупа за импровизационен театър в България „Ха-Ха-ХА“, който  излиза на откритата сцена  на Държавен Куклен Театър – Пловдив, ще разговаряме с актьора Живко Дюранов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Есен като лято в "Ден след ден"

Първите дни на есента все още се радваме на хубаво, почти лятно време, но се усеща и новия сезон. Както на политическата сцена, така и в потока от събитията преди предзиборната кампания.  В следобедната програма на Радио Пловдив днес говорим за новите листи с кандидати, за очакванията от преди изборите на депутатите в края на октомври, за..

публикувано на 25.09.24 в 14:49

От спорта до космоса във „Вход свободен“

Говорим за „Ден на спорта в училище“, с Румяна Киризиева от „BG Бъди активен“. На 27-ми септември, близо 800 училища и детски градини ще отбележат десетото издание на инициативата. С Лъчезар Лечев темата ни е Космическа конференция – Пловдив 2024, за втора поредна година, на 28-и септември. Ще зададем въпроса, как носталгията помага?..

публикувано на 25.09.24 в 09:30

"Точно днес" на 25 септември

Сряда сутрин с темите от деня и коментари на актуални събития: Ясни са листтите и кандидатите за 51-ото Народно събрание, а броени дни преди старта на кампанията, питаме представители на основните политически партии за мотивите им да се включат в надпреварата и за посланията към избирателите. Ще говорим с Николай Цонев, бившият военен министър в..

публикувано на 24.09.24 в 17:05

"Ден след ден" на 24 септември

След летните месеци с относително по-малка информационна натовареност, от днес „Ден след ден“ се връща в обичайния си формат. Ето и част от темите:  В последния ден за регистрация на листите с кандидати за народни представите в Пловдив своите заявки направиха от ГЕРБ-СДС, БСП Обединена левица и Алианс за права и свободи, тоест частта от ДПС,..

публикувано на 24.09.24 в 14:46

"Вход свободен" в началото на сезона

Вече официално е есен. След  последния национален празник градът бавно започва да свиква в с  неспирния цикъл на делника, сякаш принудително се мъчи да забрави лятното безгрижие и се стреми да влезе в неудобната , но привична люлка на рутината. Стига вече безметежност- време е за делови подход и трудов ентусиазъм! Това последното, разбира се, е тегаво..

публикувано на 24.09.24 в 10:05