Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властта им се услади и само създават конфликти

Асен Колев, експерт по етническите въпроси коментира предложението на ВМРО за образователен ценз при гласуване. 

Той припомни Конституцията чл. 42 ал.1, която гласи, че гражданите навършили 18 години, освен поставените под запрещение, изтърпяващи наказание и лишени от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитване до народа.
     

„За какво ограничаване на правата на гражданите става въпрос? Конституцията, която действа в момента дава права на всички български граждани, без значение от ценз и произход да гласуват. Защо 85% от децата на малцинствата учат в сегрегирани училища? Там качеството на образование е много ниско. Завърващите деца излизат почти неграмотни. Защо това не се коментира?“  

По думите на г-н Колев, българското общество няма да подкрепи НФСБ и ВМРО, нямат възможност за следващ парламент, затова търсят конфликтни моменти с малцинствата. Моделът на образование е сгрешен сред етническите общности, и не могат да се очакват по-добри резултати.

Може ли да бъде поправен модела?

„Да, но не виждам воля в тази насока. Може да се поправи само тогава, когато се създадат условия за смесено обучение на децата с различен произход. Това е голям проблем на държавата и обществото“, каза Асен Колев.

Интервюто с Асен Колев, експерт по етническите въпросиq е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Николай Пловдивски уверено върви към патриаршеския пост

Eдин определен кръг в Св. Синод, представляван от пловдивския митрополит Николай диктува живота в църквата, смята журналистът и историкът Горан Благоев по повод избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит. Той припомни, че само и само да стане Арсений, бяха касирани предните избори за Сливенска епархия, което прави изборът му предизвестен...

публикувано на 27.05.24 в 15:17
Проф. д-р Иван Желев Димитров

Арсений Сливенски засилва позициите на дядо Николай

Изборът на Арсений за Сливенски митрополит ще засили позициите на митрополит Николай. Това заяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив богословът Иван Желев, бивш председател на Комисията по вероизповеданията. Според него може да се говори за разделение на два лагера в Българската православна църква, като разделението се ръководи от пловдивския..

публикувано на 27.05.24 в 11:08

НАТО да засили координацията за помощта към Украйна

Засилване на координацията за оказваната помощ към Украйна – и с въоръжение, и с техника, и с подготовка на личен състав - ще бъде една от важните цели за Алианса. Това каза бившият военен министър доц. Велизар Шаламанов в последния ден от Парламентарната асамблея на НАТО и преди  срещата във Вашингтон. Добави още, че НАТО ще..

публикувано на 27.05.24 в 10:48
Веси Кокалчева, българска учителка в Лондон

Носим България в сърцето и празника в душата

На 24 май говорим с педагога  Веси Кокалчева , преподавател с 45-годишен стаж. От 18 години тя живее в Лондон, работила е в две български неделни училища, сега е учител на свободна практика. Пред Радио Пловдив тя сопдели, че българите в британската столица ще отбележат празника на светите братя Кирил и Методий официлано тази събота и неделя, тъй..

публикувано на 24.05.24 в 18:32

Българите знаят ролята на своя език в световната култура

"Когато солунските братя се борят за нашата писменост, те са направили това, което много по-късно ние добавяме в химна им -  към огнения дух са добавили огнения меч. Огненият меч ние българите сме употребявали и продължаваме да употребяваме по един достоен начин – знаем какви автори, изпълнители и музиканти имат българите. Ние продължаваме..

публикувано на 24.05.24 в 16:39