Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Звукът на киното" идва с "Форест Гъмп"

| обновено на 17.10.20 в 16:19

Събота и неделя в "Звукът на киното" ще ви предложим незабравимо преживяване със саундтрака на деветия филм на Робърт Земекис. Киноманите вече знаят, че става дума за забавния, вдъхновяващ и безспрно докосващ сърцето "Форест Гъмп".

"Форест Гъмп" е един от най-великолепните филми на всички времена. Филм, който ни обясни живота в неговата простота и сила. Който ни преподаде мъдри житейски уроци така, че да ги разберем и запомним завинаги. Точно както г-жа Гъмп обяснява живота на своя син. „Мама винаги ми обясняваше нещата така, че да ги разбера", казва за лентата кинокритиката..

"Форест Гъмп" се появява на екран през 1994 година и е филм, нпаравен по романа на Уинстън Грум. Сред множеството холивудски звезди, снимали се в лентата - Робин Райт, Сали Фийлд, Гари Сънийс, безспорно изпъква Том Ханкс със своята изключителна роля, спечелила му наградата на филмовата Академия на САЩ. Самият филм е отличен също с "Оскар" за най-дбоър фил и режисура. . Това е най-успешният филм на режисьора, получил общо 38 награди, между които шест Оскара.

В центъра на действието на филма е главният герой Форест Гъмп, обикновен, леко глуповат човек от измисления град Гринбоу в щата Алабама. Филмът започва с неговите детски години и завършва с изпращането на сина му на училище. През това време той среща различни исторически фигури, оказва влияние на поп културата и участва в едни от най-главните събития на 20 век. 

Филмът се различава съществено от романа. Заснет е в края на 1993 година главно в Джорджия, Южна Каролина и Северна Каролина. В него са използвани много визуални ефекти, за да се включи главният герой в архивни филми и други събития. Филмът е посрещнат много добре както от критиката, така и от зрителите и успява да спечели $677,9 милиона.

"Forrest Gump: The Soundtrack" е албумът на саундтрака, базиран на филма, носител на наградата „Оскар“ и „Златен глобус“. Албумът, който ще чуете в "Звукът на киното",  съдържа музика от много известни изпълнители, и е преиздаден през 2001 г. с две допълнителни песни.


Галерия

Още от категорията

„Точно днес“ - оптимистичНо с темите от новата седмица

Първият работен ден започваме с най-важните теми за Пловдив и страната, и оптимистичен поглед към тях. Във времето до 9.30 часа ще чуете: Ще се превърне ли вторият по големина град в една от най-привлекателните инвестиционни дестинации през тази година? Заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов с отговор на този въпрос. Политическа..

обновено на 29.01.23 в 16:59

Театър и поезия в Клуб "Неделя"

Днес в предаването ще ви срещнем с режисьора Златомир Молдовански и драматурга Иво Сиромахов. В навечерието на пловдивската премиера на новия им спектакъл "Българската литература- накратко" двамата творци ще споделят пред слушателите  за работата и вълненията около раждането  на пиесата. През смях и горчива ирония „Българската литература накратко“..

публикувано на 29.01.23 в 12:45

Сестра Юлита в „Добро утро, ден!“

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува игуменката на Мулдавския манастир „Света Петка“ над Асеноврад. Тя е единственият засега обитател на манастира, който е създаден още през 14 век. В момента там се извършва голям ремонт, който се очакваше от дълги години, след като през 2010 година част от него пострада при пожар. Сестра Юлита..

обновено на 29.01.23 в 10:22

Неделя сутрин, време за „Шейкър“

Движим се към целта и не си гледаме в краката. Идва февруари. Мистичен ще е този февруари и много социален, за разлика от други години. Подробностите в астро бюлетина, със Стефи Недевска. Инертността и мързелът може да са най-големите ни врагове, затова ще се погрижим и за тях с етно кардио, фет файт и калистеника. Мои гости са..

публикувано на 28.01.23 в 17:05
Домашен щурец

Щурци, води и панаири в "Ден след ден"

Карловските села отново са застрашени от наводнения. Месеци след разрушителната стихия през септември миналата година отново бе обявено бедствено положение за Богдан и Каравелово - с превантивна цел. Сутринта багерите започнаха да премахват наносите от речните корита, а следобед трима министри решиха да проверят на място какво се случва...

публикувано на 27.01.23 в 14:54