Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Звукът на киното" идва с "Форест Гъмп"

| обновено на 17.10.20 в 16:19

Събота и неделя в "Звукът на киното" ще ви предложим незабравимо преживяване със саундтрака на деветия филм на Робърт Земекис. Киноманите вече знаят, че става дума за забавния, вдъхновяващ и безспрно докосващ сърцето "Форест Гъмп".

"Форест Гъмп" е един от най-великолепните филми на всички времена. Филм, който ни обясни живота в неговата простота и сила. Който ни преподаде мъдри житейски уроци така, че да ги разберем и запомним завинаги. Точно както г-жа Гъмп обяснява живота на своя син. „Мама винаги ми обясняваше нещата така, че да ги разбера", казва за лентата кинокритиката..

"Форест Гъмп" се появява на екран през 1994 година и е филм, нпаравен по романа на Уинстън Грум. Сред множеството холивудски звезди, снимали се в лентата - Робин Райт, Сали Фийлд, Гари Сънийс, безспорно изпъква Том Ханкс със своята изключителна роля, спечелила му наградата на филмовата Академия на САЩ. Самият филм е отличен също с "Оскар" за най-дбоър фил и режисура. . Това е най-успешният филм на режисьора, получил общо 38 награди, между които шест Оскара.

В центъра на действието на филма е главният герой Форест Гъмп, обикновен, леко глуповат човек от измисления град Гринбоу в щата Алабама. Филмът започва с неговите детски години и завършва с изпращането на сина му на училище. През това време той среща различни исторически фигури, оказва влияние на поп културата и участва в едни от най-главните събития на 20 век. 

Филмът се различава съществено от романа. Заснет е в края на 1993 година главно в Джорджия, Южна Каролина и Северна Каролина. В него са използвани много визуални ефекти, за да се включи главният герой в архивни филми и други събития. Филмът е посрещнат много добре както от критиката, така и от зрителите и успява да спечели $677,9 милиона.

"Forrest Gump: The Soundtrack" е албумът на саундтрака, базиран на филма, носител на наградата „Оскар“ и „Златен глобус“. Албумът, който ще чуете в "Звукът на киното",  съдържа музика от много известни изпълнители, и е преиздаден през 2001 г. с две допълнителни песни.


Галерия

Още от категорията

"Точно днес" - изборна спирала и военен конфликт

Сряда сутрин започва с коментари и анализи на темите от деня. Започваме след новините в 6 часа и сме до 9:30 часа. Посрещаме утрото с политика – международна и вътрешна. И това не е никак случайно, тъй като войната в Украйна настъпи в нова фаза, а краят на седмицата у нас ще завърши с поредните предсрочни параламентари избори. Как е..

публикувано на 27.09.22 в 16:12

Отклонения и изключения „Ден след ден“

На 27-ми септември лекарите се борят за живота на 2- годишно дете, жертва на жестоко насилие, а най- големият производител на ябълки у нас каза сбогом на бизнеса си. Разказът на институциите за поредния случай на насилие, както и експертното мнение на психиатъра д-р Веселин Герев за причините за агресията на осиновителката на детето ще са..

публикувано на 27.09.22 в 14:35

"За Хайваните с любов" в "Следобед с Едит"

Вторник е, сладури! 🥳 Време е за неистови звуци от животинското царство! 🙉 ➡ Включи се в играта "За хайваните с Любов!" 😻 Днес, между 14 и 15ч. се ослушвай много внимателно.👂 В ефира на Радио Пловдив ще чуеш стенания от различни създания, а твоята задача е да познаеш - Кое е това животно, само по звуците, които издава! 🤔 Разбира се,..

публикувано на 27.09.22 в 13:00

Спортуваме във „Вход свободен“

За осма поредна година, на 30-ти септември, ще се проведе Европейският ден на спорта в училище. Той се случва всеки последен петък на месец септември и се координира от сдружение „BG Бъди активен“. Неговата цел е да запознае децата с нови възможности за спортни занимания, да насърчи интереса им към здравословния начин на живот и да ги мотивира да се..

обновено на 27.09.22 в 09:39

Новините с коментар "Точно днес"

Седмицата ще завърши с изборния ден. На финала на кампанията за нейния смисъл и дух ще говорим със социолога Боряна Димитрова. Доколкото социологическите сондажи са сходни в прогнозите си, новият парламент вече очертава физиономия. Въпросът е какво ще произведе сборът на прескочилите 4%- вата бариера. И още  - колко представително ще е  и на каква енергия..

публикувано на 26.09.22 в 17:07