Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без експерименти в МБАЛ "Свети Мина" искат синдикатите

Настояваме работните ни места да не са застрашени и занапред, казват от КТ "Подкрепа"

| обновено на 10.11.20 в 10:53
2
Флора Димирова и Атанас Кръстев от КТ "Подкрепа"
Снимка: община Пловдив

Защо синдикат Подкрепа в Пловдив е против МБАЛ "Св. Мина" да се преобразува за лечение на Ковид-19, след като  официално се заяви готовност за това.  В програма "Точно днес" разговор с председателката на синдиката Флора Димитрова.

Тя уточни, че с настъпване на епидемията бе направено отделение с 30 легла на мястото на ревматологичното, както и бе разкрит спешен приемен кабинет, който работи непрекъснато.

"Справяме се трудно кадрово и до днес", каза Димитрова. Тя определи, че болницата е на ръба на структурното попълване с кадри. 

"Крайно време е да се каже, че в България има Ковид, но има и други болни, които се нуждаят от лекарска помощ. Те забавят посещението си в болниците и идват късно", заяви синдикалният лидер. По думите й е много важно какво ще се случи с болницата след като се справим с пандемията, и точно това тревожи работещите там. 

Тя коментира и предложението кардиологичното отделение да бъде преместено в родилното отделение на ул. "Весела". "За мен това е абсурдна ситуация, защото родилното е ситуирано за такъв тип дейности и не е редно да се смесват двата потока, родилки и бебета и хора с инфаркти и сърдечни проблеми, които са повечето мъже," каза Димитрова. 

Тя каза, че имат много работещи от медицинския екип над 60 години. Очаква се те да си вземат платена и неплатена отпуска, за да запазят живота си и работата си.

В декларация до областния управител и до кмета на Пловдив от "Подкрепа" изказват притеснение, че това ще се отрази негативно на трудовите преоотношения на персонала по отношение на доходите и условията на труд. 

Като допълнителни мотиви за становището от „Подкрепа“ посочват, че в лечебното заведение липсва оборудване, няма отделение по реанимация и апарати за интубиране на пациенти. Те определят като „абсурд на абсурдите“ и плановете за преместване на кардиологията на болнцата в родилния дом „Весела“.

Предложението на синдиката е, ковид - пациентите да се лекуват в  бившата Белодробна болница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33
Елена Дариева

Новото в кампанията за вота е включването на кметове в листите

Политическите прогнози и анализи в програма "Точно днес" правим със социолога Елена Дариева , от агенция "Насока". Тя открои в началото, че големият въпрос за доверието е ключов за избирателната активност, както и за решаването на другия въпрос, как ще се състави управляващо мнозинство в 51-то Народно събрание.  Социологът отбеляза, че наближават..

публикувано на 26.09.24 в 10:26
Стою Стоев, председател на правната комисия в Народното събрание

Пловдив няма проектна готовност за бюджетните 100 млн. лева

В програма "Точно днес" говорим за политика преди поредните извънредни избори със  Стою Стоев  - втори в градската и областната листа на коалиция ПП-ДБ. Народният представител в 50-то НС каза, че този парламент е показал, че голяма част от партиите не са готови за важните крачки на България.  "Нямам друг акцент за това народно събрание, още един..

публикувано на 26.09.24 в 09:53

Новото издание на "ТексТейлър Експо" започва в Пловдив

Международното изложение за текстил и мода " ТексТейлър Експо 2024 " ще се проведе от 26 до 28 септември 2024 г. в Пловдивския панаир.  Изложителите ще са от 8 държави - Белгия, България, Индия, Испания, Италия, Пакистан, Румъния и Kитай.  Посетители идват от 21 държави - Австрия, Бангладеш, Бруней, България, Великобритания, Германия, Индия,..

публикувано на 26.09.24 в 07:15