Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Срещите" разговор за Свети Ерм, закрилникът на Пловдив

| обновено на 12.12.20 в 08:19


В навечерието на Рождество Христово тази събота - поредният духовен разговор в „Срещите”. Ще ви разкажем за покровителя на Пловдив Свети  апостол Ерм и неговите нраствени поръки.

Гости в студиото - Владислав Ранков и историкът Димо Чешмеджиев.

Св. Ерм е един от Седемдесетте апостоли на Иисуса Христа - първи епископ на Филипопол и небесен закрилник на Пловдив.

Живял е в края на I и началото на II век. Неговото име се споменава в посланието на св. ап. Павел до римляни. Според някои историци апостол Павел е посетил Филипопол в средата на I век и тогава е ръкоположил Ерм за епископ на града.

Сведенията за живота на св. ап. Ерм са оскъдни. Известно е, че е претърпял жестоки страдания и мъченическа смърт. Паметта му се отбелязва на 31 май.

Той оставил поучителната книга „Пастир“. Ликът на светеца краси арката от южната страна на Тунела в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изложба „Птиците..." в историческия музей в Пазарджик

На 8 май 2024 г. от 17.00 часа в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, ще бъде открита гостуващата изложба „Птиците. Образи от съкровищата на Националния етнографски музей“ на Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН. Още от най-дълбока древност птиците са..

публикувано на 08.05.24 в 09:44

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

обновено на 08.05.24 в 06:46

Идва десетото издание на "Вино и гурме"

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ ще се проведе в рамките на 3 дни – от 10 до 12 май в Пловдив. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече..

публикувано на 07.05.24 в 15:04

Преге - предаване за света на книгите, 04 - 10 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 04.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Уилям Шекспир. Венецианският търговец. 160 стр., 4А, Изток-Запад, 2024. Ларш Кеплер. Паека. 576 стр., ок. 4А, ЕМАС, 2024. Джеймс Патерсън.Крос в смъртоносна хватка. 320 стр., ок. 4А, Хермес, 2024...

публикувано на 07.05.24 в 10:40

Започва "Театър на сенките" в Пловдив

Възпитаници на ОУ „Захари Стоянов“ в пловдивския квартал Коматево се включват в интерактивна Демо работилница, с което стартира празникът на сценичното изкуство, който среща миналото с бъдещето в Пловдив. Това е призмата, през която тази година Сдружение „Арте Визия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив представя хилядолетния  „Театър на..

публикувано на 07.05.24 в 07:30