Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината, която влиза сега у нас, е мащабно изследвана

Рисковете от неваксинация са много по-големи, отколкото ваксинирането

За това как ще ставаме все по-силни, както и все по-информирани. "Човечеството се изправя уверено срещу битката срещу COVID-19. Ваксините идват. Болестта отстъпва". Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

Разговаряме с Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз за имунизацията срещу Ковид -19, за медикаментите и пациентите, за реакцията на обществето в година на криза.

От 27.12.2020 г. стартира имунизационна кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна. Кампанията се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи. 

Димитър Маринов каза: "Когато започна ковидпандемията, още първата вълна, то българските фармацевти бяха на първа линия, и аптеките бяха подложени на особен натиск. Не само от страна на пациентите за търсенето на лекарства и защитни средства, но и от страна на институциите, които ни проверяваха нонстоп. Ние не се огънахме на натиска и останаме на работните си места, и обслужважме гражданите професионално. 

"Ковид-19 дада тласък на институциите да въведат електронното здравеопазване. Електронната рецепта е в началото, след новата година ще има и електронни направления за всички заболявания. Има доста проблеми, които трябва да решим, това е сложен процес - издаването на рецептите, но е въпрос на време всеки складов софтуер да се синхронизира в националната система", поясни Димитър Маринов. 

Ваксината, която е налична на пазара е РНК, и информация за нея има вече на сайта на ИАЛ, както и на сайта на МЗ. "Ваксината е безплатна и не е задължителна, но първо ще се ваксинират медицинските специалисти", обясни Маринов. Той допълни: "Българинът по принцип е мнителен, но очаквам повишаване на желаещите да се ваксинират."

"Тази пандемия ни научи да се вслушваме в здравия разум, да бъдем малко по-премерени и смели в действияти си, когато сме по-добре информирани", заключи фармацевтът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Все по-трудно и по-скъпо става днес производството на череши

За реколтата с череши през тази пролет, за високите цени и за реализацията до трапезата - говорим с  Тодор Попов , регистриран земеделски производител, който има черешови градини до Пловдив. Тодор Попов каза, че през тази година - времето се е оказало неподходящо за производството на череши, защото през април имаше температури до и над 30 градуса,..

публикувано на 29.05.24 в 09:29

Държавата ще осигури средствата за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12

Трябва засилен контрол при въвеждането на еврото у нас

В столицата се провежда конференция на тема "Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия", която се организира от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заедно с Българо-хърватския бизнес клуб.  "Целта на конференцията е да се сподели опитът на Хърватия при въвеждането на еврото у нас. Ще има участие на хърватски и..

публикувано на 28.05.24 в 09:59