Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата удари финансите на Природонаучния музей

Приходите на Регионален Природонаучен музей-Пловдив са намалели през миналата година, а причината е пандемията от Covid-19.

„Те са спаднали с около две трети. През 2019 година имахме приход от около 300 000 лева, а през 2020 година – 100 хиляди лева“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Огнян Тодоров, директор на музея.

Той каза още, че през тази година ще бъдат реализирани някои иновативни проекти. Очаква се това да компенсира приходите.

„Тази година сме планирали да довършим изграждането на  най-големия соленоводен аквариум на Балканите", обясни Тодоров.

Средствата за изграждането му са осигурени от общинския бюджет, а иновативната зала ще бъде завършена до месец.

Директорът на Природонаучния музей каза още, че се отправя призив за помощ към пловдивчани.

Необходими са средства за възстановяване на осветителното тяло на рифовия аквариум, в който са изложени над 20 вида корали.

Цялото интервю с Огнян Тодоров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

публикувано на 21.05.24 в 11:19

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38