Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!


Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка. 

Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения.

От своя страна здравният министър обеща, че до края на януари ще бъдат изплатени всички помощи и компенсации на всички заведения.

Да има предвидимост и възможност за планиране от страна на ресторантьори и хотелиери поискаха конкретно представителите на на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Златко Златанов, зам- председател на тази организация заяви, че не те са органът, който да каже дали ги удовлетворяват или не  противоепидемичните мерки.

Ако утре отворим, а се случи нещо недобро за здравето на хората, тогава обществото ще обвини за това директно нас – хотелиерите и ресторантьорите. 

Не можем да кажем нито кога да бъдем отворени или не, за  това са специализираните органи.  

В този смисъл Асоциацията е против огласените искания за оставка на здравния министър Костадин Ангелов. Той няма никаква вина – каза Златко Златанов.

Според него, виновни са социалният министър Деница Цачева и финансовият Кирил Ананиев, у  когото са парите. Именно те носят отговорност за бедствията, нещастията и глада в този сектор.

Ние просто искаме предвидимост – кога да работим. Също – да ни се платят компенсациите и помощите, както е в цяла Европа. Искаме точни дати и срокове.

На нашия бизнес, от миналия 15-ти март не  е платено нищо, с изключение на мерките  60/40 и 80/20 за запазване на заетостта – възропта зам.-председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация.

30% от бранша гарантирано ще фалират!  Ако управляващите не вземат незабавно отношение в момента,  то след като отмине Пандемията – всички ще избягат на Запад, ще отидат някъде другаде, където условията им ще са по-добри.

Правителството трябва веднага да реагира, настоя Златко Златанов.

Тяхната организация ще се включи в обявения браншови протест, защото не са получили дължимите пари и сега заетите в сектора гладуват.  

Няма никакви разногласия с останалите участници в отрасъла, ние искаме да сме като тях - затворени, но платени – заяви  Златко Златанов.

„Не може правителството да иска от теб да правиш деца, пък теб да те кастрират!“ – метафорично описа ситуацията той.

Не искаме бой, война или въстание, искаме диалог, за да се види кой е виновен за бедствието! Това са министерствата на финансите и на труда и социалната политика, настоя браншовият лидер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

IV-то издание на ТексТейлър Експо започва в Пловдив

Международното изложение за текстил и мода "ТексТейлър Експо 2024" ще се проведе от 26 до 28 септември 2024 г.  Изложителите ще са от 8 държави - Белгия, България, Индия, Испания, Италия, Пакистан, Румъния и Kитай.  Посетители идват от 21 държави - Австрия, Бангладеш, Бруней, България, Великобритания, Германия, Индия, Испания, Италия, Китай, САЩ,..

публикувано на 26.09.24 в 07:15

Следете корпоративния вот, той е по- опасен от купения

Купеният вот е нещо лошо, но следете копоративния, който е не малко опасен, каза  в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Като пример за корпортивна зивисимост той цитира Плана за възстановяване, в който опонентите му не са се посвенили да сложат олигарсите в Плана за възстановяване за милиони евро, който Борисов нарече „списък на..

публикувано на 25.09.24 в 17:15

Червените линии в кампанията, трудно се прекрачват след нея

Отличителна черта на тази предизборна кампания са листите на БСП, където в 20 области са водачите са различни, впрягането на кметския ресурс на ГЕРБ и разделението в ДПС, което може да обърка електората на партията, констатира политологът и предодавател в СУ Теодора Йовчева.  Според нея стратегията на ГЕРБ да вкара популярни кметове в листите..

публикувано на 25.09.24 в 15:48

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19