Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Добро утро, ден!" с д-р Мариана Чолакова

| обновено на 08.02.21 в 13:52

Тази седмица в рубриката на Радио Пловдив „ Добро утро“ ден ни гостува д-р Мариана Чолакова. Това е една от най-активните  личностти във втория по големина град , чиято дейност, обаче  отдавна е преминала международните граници.

От 2010 та година д-р Чолакова е почетен консул на Федерална република Германия със седалище в Пловдив. Консулския окръг, за който отговаря включва областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Сливен и Ямбол.

Шест години преди това тя беше отличена с „федералния кръст за заслуги на лента“. Това  е единственият орден за заслуги в Германия на федерално равнище, присъждан за изключителни заслуги.

Д-р Чолакова е  управител на пловдивското представителство на Българо-Германската индустриално-търговска камара,  дългогодишен управител Центъра за срещи на немската провинция Саксония Анхалт в Пловдив, ръководител  на фондация „Културно наследство“.

Преди десет години, заедно със свои съмишленици поставя началото на гражданска инициатива за построяване на сграда за Пловдивската опера под надслов „Дом за Пловдивската опера“.

Още тогава тя е и сред първите инциатори най- старият жив град в Европа да се кандидатира за Европейска столица на културата през 2019г. 

Продължава активно да работи по всички тези каузи до днес и безвъзмездно приема нови професионални предизвикателства.  Притежава PR агенция.

Как се справя с толкова ангажименти, стигат ли й 24 часа в денонощието, как и кога изобщо почива, от какво се зарежда и какви са нещата, които я усмихват ще научаваме в следващите делнични утрини от 7.30 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Протести и култура - теми в "Ден след ден"

Жители на село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес, настояват за възстановяването на автобусна линия № 1, която от години не се движи до селото. В момента основният транспорт е маршрутка №5, която обаче не спазва разписанието,..

публикувано на 27.09.24 в 14:45

"Вход свободен" по пътеките на родолюбието

Благодарение на образованието на Националната програма „България-образователни маршрути” на Министерството на това и научната група от 40 от ученици 6,7 и 8 клас от българското ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд за първи път е на посещение в България от 26 до 29 септември.  Как протича тази благородна инициатива ,..

публикувано на 27.09.24 в 10:15

В предаването "Точно днес" на 27 септември

За Бетонния мост, за правата ни на потребители, за виното, което ще пием според реколтата от грозде, за каналите на информация и на дезинформация в предизборна кампания, за диалога България - Северна Македония след решението на ЕС да започне преговорите с Албания. Чуйте в предаването премиерното издание на рубриката "Имаш право"- съвместна между Радио..

публикувано на 26.09.24 в 17:12

В „Ден след ден“ говорят кмета и пловдивчани

Преди официалния старт на предизборната кампания утре /27. 09./ в предаването „Ден след ден“ кметът на Пловдив Костадин Димитров ще обясни кандидатирането си за депутат в листата на ГЕРБ и работата по ключовите за града проекти в следващите седмици и месеци. Ще чуем и пловдивчани какво мислят за поредните седми парламентарни избори и по- важното..

публикувано на 26.09.24 в 14:38

Бягаме с кауза днес във "Вход свободен"

"Светулки RUN" е събитието, на което ще Ви поканим днес на територията на предаването "Вход свободен".  Софийски планински клуб са организиратори на благотворителното бягане, което след шест успешни издания, на първи октомври ще случи седмото. Точно в 19:00 ще бъде даден стартът в градовете  София, Пловдив, Бургас и Плевен.  Каузата тази година е..

публикувано на 26.09.24 в 09:30