Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Добро утро, ден!" с д-р Мариана Чолакова

| обновено на 26.08.21 в 15:43

Тази седмица в „Добро утро, ден" наш гост е д-р Мариана Чолакова. Тя е една от най-активните  личностти във втория по големина град , чиято дейност, обаче  отдавна е преминала международните граници.

От 2010- а година д-р Чолакова е почетен консул на Федерална република Германия със седалище в Пловдив. Консулският окръг, за който отговаря, включва областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Сливен и Ямбол.

Шест години преди това тя беше отличена с „федералния кръст за заслуги на лента“. Това  е единственият орден за заслуги в Германия на федерално равнище, присъждан за изключителни заслуги.

Д-р Чолакова е  управител на пловдивското представителство на Българо-Германската индустриално-търговска камара,  дългогодишен управител Центъра за срещи на немската провинция Саксония Анхалт в Пловдив, ръководител  на фондация „Културно наследство“.

Преди десет години, заедно със свои съмишленици, поставя началото на гражданска инициатива за построяване на сграда за Пловдивската опера под надслов „Дом за Пловдивската опера“.

Още тогава тя е и сред първите инциатори най- старият жив град в Европа да се кандидатира за Европейска столица на културата през 2019г. 

Продължава активно да работи по всички тези каузи до днес и безвъзмездно приема нови професионални предизвикателства.  Притежава PR агенция.

Как се справя с толкова ангажименти, стигат ли й 24 часа в денонощието, как и кога изобщо почива, от какво се зарежда и кои  са нещата, които я карат да се смее.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - идваме, слагайте усмивките!

Само един гост ще имаме в „Алтер его“ тази събота или по-скоро – гостенка, която при нас се чувства като у дома си! Водещият и неговото алтер его ще хосрещнат в студиото Албена Пейкова, с която имат дългогодишно радио сътрудничество.  Очаквайте скечове и смехомаратони в едно по-лежерно издание на нашия радио-пърформанс. Иначе казано,..

обновено на 20.04.24 в 13:14

Отлагане „Ден след ден“

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители. Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. По темата ще разговаряме с енергийния..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Поетично с „Вход свободен“

Говорим за представянето на стихосбирката „Феникс. Възраждане“ на Ралица Стоянова, от Пловдив. На 24-и, тя ще представи своите стихове и картини, рисувани с помощта на техниката – енкаустика. Приключи конкурсът „Мая Любенова“. Това е петото издание на конкурса за хайку поезия. В сряда беше и Световният ден на хайку. Говорим с Владислав Христов..

публикувано на 19.04.24 в 09:30

"Точно днес" за вчера и утре

Спомените на Пловдив, спомените за въстанието от Април 1878 - ма, портфейлът на българите през миналата година и днес, турболенциите в сектора на земеделието, "Червената шапка - Презареждане"  са теми на предаването в петък от 6.00 до 9.30 часа. НСИ оповести данни за доходите ни през миналата година. От тях разбираме, че  доходите на човек от домакинство..

публикувано на 18.04.24 в 17:03

Наследство и реалност „Ден след ден“

В Международния ден на паметниците и забележителностите в подлез "Археологически" в Пловдив отваря врати късноантичната сграда „Ирини“, която беше обновена след прекратения концесионен договор.  Пред журналисти бе направена първата официална разходка в обновената Градска градина, за която се води дебат как да се нарича „Дондукова“ или „Иван..

публикувано на 18.04.24 в 14:46