Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Добро утро, ден!" с д-р Мариана Чолакова

| обновено на 26.08.21 в 15:43

Тази седмица в „Добро утро, ден" наш гост е д-р Мариана Чолакова. Тя е една от най-активните  личностти във втория по големина град , чиято дейност, обаче  отдавна е преминала международните граници.

От 2010- а година д-р Чолакова е почетен консул на Федерална република Германия със седалище в Пловдив. Консулският окръг, за който отговаря, включва областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Сливен и Ямбол.

Шест години преди това тя беше отличена с „федералния кръст за заслуги на лента“. Това  е единственият орден за заслуги в Германия на федерално равнище, присъждан за изключителни заслуги.

Д-р Чолакова е  управител на пловдивското представителство на Българо-Германската индустриално-търговска камара,  дългогодишен управител Центъра за срещи на немската провинция Саксония Анхалт в Пловдив, ръководител  на фондация „Културно наследство“.

Преди десет години, заедно със свои съмишленици, поставя началото на гражданска инициатива за построяване на сграда за Пловдивската опера под надслов „Дом за Пловдивската опера“.

Още тогава тя е и сред първите инциатори най- старият жив град в Европа да се кандидатира за Европейска столица на културата през 2019г. 

Продължава активно да работи по всички тези каузи до днес и безвъзмездно приема нови професионални предизвикателства.  Притежава PR агенция.

Как се справя с толкова ангажименти, стигат ли й 24 часа в денонощието, как и кога изобщо почива, от какво се зарежда и кои  са нещата, които я карат да се смее.  


Още от категорията

Празнично и делово с и без маски - "Точно днес"

Празничното начало на седмицата ни отвежда с обратно броене към изборния ден, дълго очакван в края й като прагматично начало с дозата скептицизъм, надежда за  повече мъдрост и неизвестни, когато маските  на претендентите за властта бъдат свалени... А на 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.  Неочакваните пътешествия, в които ни повеждат..

публикувано на 26.03.23 в 18:15

Клуб "Неделя" с художника, който създава освен картини и художници

Днес в предаването ви срещаме с един от най- интересните български художници -Минчо Панайотов. Роден е на 13 ноември 1944 г. в с. Панаретовци, Сливенска област. Завършва Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" при проф. Васил Стоилов. Работи в жанровете живопис, графика, илюстрация.Има над 45..

публикувано на 26.03.23 в 10:10

Време за нещо ново с „Шейкър“

В последната мартенска неделя, говорим за април. Очаквайте астро бюлетина за април, със Стефи Недевска.  Венцислава Великова, творец и автор от Варна, разказва за новата си книга „Пазителите” с подзаглавие „Легендарница“. Там има една много интересна мисъл... „Не тъжи за времето назад. Идва нещо ново. Щом ти е взето старото, значи вече не ти е..

обновено на 25.03.23 в 17:47

Всичко (ли) тече "Ден след ден"

Темите в следобедния информационен блок днес до 17.00 часа. В Перущица са без вода. Ако в ранна пролет ги мъчи сушата, какво идва през лятото? Въпросът отведе Иванка Петкова в градчето и във ВиК, които правят планов ремонт, но и чертаят обезпокоителни прогнози. Кметът на Асеноврад Христо Грудав разказа за усилията на общината да реши воден проблем на..

обновено на 24.03.23 в 14:52

"Вход свободен" - последен делник

В последния ден от работната седмица ще си говорим за силата на промяната, за умението да се адаптираме, за потребността от действия и взимане на решения. Всичко това, в компетентната компания на събеседника ни Елица Стоичкова - представител на организация Ген ключове. В петък традиционно ви представяме и рубриката "Четем с Радио Пловдив" Започваме след..

публикувано на 24.03.23 в 09:30