Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинационен паспорт е нарушение на човешките ни права

| обновено на 26.02.21 в 10:51
Снимка: БГНЕС

Вчера имаше, днес няма, и утре няма да  има – ваксини.  До кога, отговорът е мъглив. Точно когато Зелените коридори доказаха, че само  липсата на  удобна организация за хората ги е възпирала от имунизация, и хоп, когато трябваше да стигнат за всички желаещи, те  изчезнаха. 

И какво да кажем в този случай, че това е защото е „българска работа“, или защото е „европейска работа“ ? 

И още въпроси за ваксинацията към д-р Антония Първанова, бивш депутат и евродепутат и експерт по обществено здраве и здравна политика.

Д-р Първанова каза, че с ваксините стана това, което става с управлението на цялата епидемия от самото начало до днес. По думите й положението е "пълен хаос", защото се избягва работата със специалисти лекари по темата, а се включват лекари хирурзи и политици.

"Забавянето на ваксините е комплексно, всичко започва с поръчката от самото начало, в България сме поръчали най-много ваксини от "АстраЗенека", близо 4,5 млн. дози, защото има връзка между представителката на фармацевтичната компания за България и евродепут от ГЕРБ, това не е случайно. Тази ваксина е ефективна от 18 до 55 години, за разлика от другите ваксини, и това е доказано", посочи д-р Първанова. По думите й трябваше да сме предвидили от кои ваксини, какво количество, както и да има постоянен поток от производителите.

"Тези, които получиха първа доза, сега няма за тях втора доза, ето до къде стигнахме", каза още Първанова. Тя уточни, че в Европа хората са получавали дори СМС за ваксиниране, където е посочен местният клон и няма напрежение. 

"Заболелите и у нас, и в ЕС, и във Великобритания са приблизително еднакъв брой през последните три месеца, само че при тях има по-малко починали хора от Ковид-19", посочи още д-р Антония Първанова. Тя смята, че мерките у нас не са адекватни и има наложен хаос.

"Ковид -19 е въздушно-капкова инфекция, и тя се разпространява в цялото помещение, дори може до 38 метра се разпространи, какви два метра дистанция", попита още експертът по обществено здраве в интервюто за програма "Точно днес". Тя каза, че болните са сред населението и не спряха да се движат, и само 18% от хората със симптоми спазват мерките, това сочат последните изследвания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23