Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва пролет и пак ще плащаме данъци

Слънчевата сутрин на международния ден на жената се оказа перфектно време за някои да изплатят или декларират своите задължения към общината. Опашка от около десетина напълно спокойни човека се беше извила пред дирекцията за местни данъци и такси на ул. "Радецки" в Пловдив. Гражданите, очевидно свикнали със социалната дистанция, създаваха впечатление за голяма дължина на опашката, но темпото, с което хората се редяха, съответстваше на темпото, с което първите биваха обслужвани.

До края на април община Пловдив предлага пет процентна отстъпка за плащане в пълнота на дължимите данъци, като за данъците, които се дължат на държавата, тази отстъпка е до 31.03. 

"Имам свободно време и реших да дойда днес на място. Гледам да не плащам онлайн, защото много измами стават в интернет" изрази своите притеснения гражданин. 

На опашката имаше и млади хора, които противно на очакванията също не бяха успели да се сдобият с информация за плащането на местните данъци онлайн.

"Ние не знаехме изобщо, че можем да платим онлайн. Не става ли само и единствено, ако имаш електронен подпис" попита младеж пред дирекцията за местни данъци и такси - Пловдив.

На сайта на община Пловдив изчерпателно са изброени начините за изплащане на задълженията, като за онлайн способите е важно да се каже, че не се изисква електронен подпис. 

На държавно ниво - Електронната услуга за предварително попълнените данъчни декларации за облагане доходите на физическите лица ще бъде пусната на 16 март. В нея, освен доходите по трудов договор, хонорари и граждански договори, доходите от наем при отдаване на имот на юридически лица и земеделски субсидии, за пръв път ще бъдат включени и данните за получени суми от наложени платежи и информация за продажба на МПС-та, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

Предварително попълнените данни могат да бъдат редактирани или премахвани, като достъпът до услугата става или с безплатния персонален идентификационен код на приходната агенция или с електронен подпис, допълват от НАП

През тази година крайният срок за деклариране на доходите от физическите лица е 5 май заради празничните дни на Великден.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34