Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени: Само с мерки и без ваксинация агонията ще е дълга

| обновено на 09.03.21 в 15:47



До 23 април активните случаи с COVID-19 у нас постепенно ще се увеличават, но динамиката ще зависи от процеса на ваксинацията, прогнозираха водещи български учени, които представиха прогностични математически модели за развитието на пандемията у нас.

Проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика на БАН представи своята разработка на дългосрочни прогнози за развитието на пандемията от коронавируса в България - със и без ваксинация.

При вариант  без ваксинацията и според болните в интензивни отделения, оптимистичният сценарий е продължителност  на пандемията до юни  следващата 2022г.  

Проф. Кунчев смята, че без използването на ваксини е невъзможен по-скорошен край на пандемията. Според него, до май-юни догодина  у нас починалите ще са „до 57 000 души".  Предполага, че досега у в България близо 1 милион вече са срещнали коронавируса, а починалите са приблизително 10 500, каза ученият.

Различен е сценарият при ваксинацията на населението, посочва проф. Кунчев. Според тази прогноза, "ако предположим, че 120 000 души бъдат имунизирани всеки месец, имаме 1100 интензивни отделения и правим локдауни от около 20-30 дни, броят на починалите ще е около 43 000, пак песимистична прогноза, но цялото "нещо" ще завърши на 15 декември, в края на тази година".

Тази предполагаема оценка за очаквани 43 000 жертви на коронавируса (сред които и вече починалите 10 500) е най-лошата възможна, коментира проф. Кунчев. Според неговите изчисления, ако се ваксинират уязвимите групи хора и тези със съпътстващи заболявания, ще има по-малко починали до края на пандемията - вероятно само 5000 души.

В периода от 5 март до 23 април тази година активните случаи с COVID-19 в страната постепенно ще се увеличават, но това също ще зависи и от процеса на ваксинацията, заяви и проф. Марусия Божкова от Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според нейния математически модел,  има три сценария за развитието на пандемията у нас - основен, песимистичен и оптимистичен, които ще зависят от предприетите превантивни мерки. 

По думите й, "За Великден има три възможни сценария и се върви нагоре, ако мерките се отхлабят;  ако мерките са такива, каквито са сега, можем да очакваме  от  2000 до до малко над 3000 случаи дневно".  

Ако мерките се затегнат, но и с резултата от ваксинацията – извършвана в момента и вече е направена – се очаква затихване, но не и елиминация на този процес, коментира проф.  Марусия Божкова.

Доц. Димитър Атанасов от Нов български университет  обърна внимание на нерегистрираните  заразени с COVID-19, които остават извън официалните здравни статистики. По думите му, "45 процента от потенциално заразените се откриват от нашата здравна система, докато в началото на епидемията този процент беше между 23 и 32 процента, или една четвърт от случаите бяха откривани".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31