Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб "Неделя"- дух и светлина

Днес в предаването ви срещаме с двама ярки българи, посветени, всеки по свой начин, на възраждането на националния дух и съхранението на традицията. 

Кирил Добрев е музикант, композитор, аранжор и съосновател на емблематичната етно- джаз формацията "Булгара", носител на наградата "Аскеер" за музиката към спектакъла "Дивите" по Николай Хайтов и бенд- лидер на прогресив рок - джаз  групата "Цинга манга фънк". С него ще говорим за страстта му към фолкора, вграждането му в съвременните жанрове и споделената  любов с публиката.

Във втората част на  Клуб "Неделя" ще ви запознаем с публициста Йордан Минчев, бивш уредник на Региоалния исторически музей в Търговище, автор на сборника "Българевник" и съосновател на Патриотичния клуб "Възраждане", който се включва в исторически възстановки из цялата страна. С госта ни дискутираме за съхранението на българския дух, вкусът към живота и особеностите на българския характер.

Започваме веднага след новините в 16 часа! 

БНР подкасти:

Още от категорията

"Точно днес" на 21 февруари

Утрото на 21 февруари посрещаме с актуалните теми от деня. Ето и какви са акцентите. Точно в деня на откриването на АГРА 2024 темата земеделие вълнуваше не само Пловдив, но и държавата. Представители на Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие се срещнаха с министър-председателя акад. Николай Денков. Какви са резултатите от..

публикувано на 20.02.24 в 16:41

Намерения и действия „Ден след ден"

По-ефективна приходна администрация е целта на сливането на НАП и Агенция „Митници“. От фиансовото министерство, което анонсира идеята, посочват, че подобни структури има в други 9 страни от Европейския съюз. Търсим коментара на Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. След фермерите, които издействаха с протестите си отстъпки от..

публикувано на 20.02.24 в 14:14

Екология и традиции във „Вход свободен“

Този вторник, Румяна Киризиева от сдружение „БГ Бъди активен“ ни разказва за старта на кампанията, за еко община на България. С Петя Маринова секретар на НЧ "Проф. Кирил Дженев - 2018" Пловдив, говорим за тяхната работилница за мартеници и подарък за мама, тази събота. Тя ще ни разкаже и за още една инициатива, която предвиждат, свързана с..

публикувано на 20.02.24 в 09:30

На 20 февруари "Точно днес"

Ритъмът на деня ще следваме вторник сутрин в утринната ни програма, за да ви разкажем за събитията с днешна дата и пловдивски адрес. Преплитаме в делника и истории за надеждата, писмеността и езика. Ще ви запознаем с  Ники - момчето, което  докато седи в инвалидната количка прави мартенички, защото има нужда от средства за рехабилитация. Яница Марова..

публикувано на 19.02.24 в 15:13

Памет, настояще и бъдеще в "Ден след ден"

С репортажи от проявите по повод 151 години от гибелта на Васил Левски започва следобедната програма на Радио Пловдив "Ден след ден" на 19 февруари.  Стотици хора присъстваха на възпоменателния митинг в Карлово - родния град на Апостола на свободата.   Кметове, общественици , почетна рота и вонен оркестър участваха в честването, а д..

публикувано на 19.02.24 в 14:58