Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 април - "Точно днес"

Ако се замислим защо Светът е оцелял, поне на 1 април безспорно правилният отговор, в който никой не се съмнява, е „...защото се е смял“. Заедно с този отговор обаче, с голяма доза точност съществуват  и други ...защото е носил маска и спазвал мерките за сигурност срещу заразата, или...защото се е ваксинирал...и дори - обратното. А можем  да добавим...и защото е направил правилния политически избор с вота си.  

И понеже нещата са  напълно сериозни, да се позовем на Чудомир, който често е обичал да казва, че най-празният от нашите дни е този, в който не сме се усмихнали нито веднъж.

За опасната близост между шегите и лъжите, кодовете на днешния хумор, белезите на пандемията върху усмивките ни, смеха през сълзи и  таланта смеейки се, да бъдеш сериозен -  в Деня на хумора и шегата 1 април – събеседник Румен Белчев – управител на „Стършел“ ООД.

В първия материал от поредицата, която  БНР прави заедно с престижното европейско издание EURACTIV,  в която търсим човешките лица зад кофезионните пари, погледът ни е в посока Северозапад. През 2019 г- във Видин са регистрирани  рекордните 120 дни на замърсяване на въздуха с наднормени стойности и това класира  града в графата "най-замърсени райони в ЕС".  За изхода от  тази ситуация на триторията на община Видин  -  "Глътка въздух за Северозапада"  - разказват Петя Колнакова от Радио София и Катя Борисова от Радио Видин

В поредицата интервюта  за това как ще гласуваме на 4 април – фокус върху машинното гласуване. С проф. Иван Тодоров, като представител на фирма, която достави  и ще поддържа машините в изборния ден - интервю на Паолина Комсалова.

За църквата „Св. Георги“ в Златоград, която се нуждае от ремонт и обявената дарителска сметка – репортаж на Радостина Чернокова.

С любопитна покана  за  пътуване във времето  чрез виртуална разходка в Къща „Хиндлиян“ в събота екипът на ОИ „Старинен  Пловдив“ стартира празника за отбелязване на 52-рия си рожден ден. За фонтана с розова вода, музикалната стая в известната сграда и още – за поредицата събития под знака на празника – събеседник – Донка Налбантова – ОИ „Старинен Пловдив“.

Първите минути от утрото на 1 април оставаме в компанията на художничката Емилия Арабаджиева, която е гост в рубриката „Добро утро, Ден“  в седмицата на предела на два месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Протести и култура - теми в "Ден след ден"

Жители на село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес, настояват за възстановяването на автобусна линия № 1, която от години не се движи до селото. В момента основният транспорт е маршрутка №5, която обаче не спазва разписанието,..

публикувано на 27.09.24 в 14:45

"Вход свободен" по пътеките на родолюбието

Благодарение на образованието на Националната програма „България-образователни маршрути” на Министерството на това и научната група от 40 от ученици 6,7 и 8 клас от българското ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд за първи път е на посещение в България от 26 до 29 септември.  Как протича тази благородна инициатива ,..

публикувано на 27.09.24 в 10:15

В предаването "Точно днес" на 27 септември

За Бетонния мост, за правата ни на потребители, за виното, което ще пием според реколтата от грозде, за каналите на информация и на дезинформация в предизборна кампания, за диалога България - Северна Македония след решението на ЕС да започне преговорите с Албания. Чуйте в предаването премиерното издание на рубриката "Имаш право"- съвместна между Радио..

публикувано на 26.09.24 в 17:12

В „Ден след ден“ говорят кмета и пловдивчани

Преди официалния старт на предизборната кампания утре /27. 09./ в предаването „Ден след ден“ кметът на Пловдив Костадин Димитров ще обясни кандидатирането си за депутат в листата на ГЕРБ и работата по ключовите за града проекти в следващите седмици и месеци. Ще чуем и пловдивчани какво мислят за поредните седми парламентарни избори и по- важното..

публикувано на 26.09.24 в 14:38

Бягаме с кауза днес във "Вход свободен"

"Светулки RUN" е събитието, на което ще Ви поканим днес на територията на предаването "Вход свободен".  Софийски планински клуб са организиратори на благотворителното бягане, което след шест успешни издания, на първи октомври ще случи седмото. Точно в 19:00 ще бъде даден стартът в градовете  София, Пловдив, Бургас и Плевен.  Каузата тази година е..

публикувано на 26.09.24 в 09:30