Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СИК-овете гневни заради условията в РИК Пловдив, в областта протоколите са в РИК

| обновено на 05.04.21 в 14:37
Снимка: Васка Йотова

Към 14 часа все още 80 секционни избирателни комисии от общо 488 не са предали изборните протоколи на 16-та РИК. Хората са изнервени и изморени, като всички се оплакват от студ, неуредици, липса на ток, от проблеми с осигуряването на вода и храна. Причина за забавянето е, че всички членове на СИК-ове трябва да предадат протоколите си и на Информационно обслужване, което допълнително забавя комисиите. Отделно, според РИК, има и много грешки в секционните протоколи. 

В 13 часа 17-та РИК /Пловдив - област/ приключи с приемането на секционните протоколи. Според председателя на комисията Дарина Тодорова в протоколите е имало  грешки, но те не са били трудни за отстраняване.

Безсънна нощ в студено помещение, без елементарни условия, с огромна опашка пред тоалетната, без осигурена вода и храна.

Така минава нощта в палата 3 на Международния панаир, където се приемат протоколите на СИК в Пловдив, разказа пред Радио Пловдив Васка Йотова, председател на 70-та СИК в район "Тракия".

"Мръсно и студено е, не се спазва никаква дистанция, камо ли противоепидемични мерки. Никой не дойде да попита как сме, никой не дава информация. В такива условия в палата 3 на Панаира се приемат протоколите на секционните избирателни комисии в Пловдив", обясни тя.

Според Васка Йотова много хора си оставили чувалите, защото много се чака и не издържат. Сега полицията ги издирва. 

"Минути преди 11 ч. се приема № 320, а аз съм с № 477. Казват, че има много грешки в протоколите и затова толкова се бавят. С това темпо на работа сигурно ще влезем в РИК следобед", допълни Васка Йотова.

В автобусите, извозили ги от СИК до РИК, също не е имало дистанция.

"Чувствам се използвана и унизена. В дните преди вота непрекъснато ми звъняха, а сега никой не си вдига телефона. Много сме изморени, треперим, не сме спали. От 6.30 ч. вчера сме пред секциите".

Според Васка Йотова, която за 5-ти път е член или председател на СИК, на този вот броенето тече по-трудно заради машинното гласуване и преференциите. "Контролите в протоколите са много. Отделно се отразяват машинният вот, бюлетините, както и преференциите. Много е трудно. Отделно имахме проблеми и с машините, но бързо ги отстраниха".

Цялото интервю на Иванка Петкова с Васка Йотова, председател на СИК, е в прикачения файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31

Пловдив отново си иска Панагюрското златно съкровище

Пловдив отново настоява Панагюрското златно съкровище да остане в Регионален археологически музей в града. На сесията на Общинския съвет в града ще се гледа предложението на групата общински съветници от „Браво Пловдив“, с което те предлагат да се гласува специална декларация, за да не се допусне подписване на нов договор, подобен но доскоро..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

Липсата на кредитна оценка на Пловдив е сваляне на доверието

Спирането на кредитната оценка на Пловдив от агенцията Стандарт енд Пуърс означава сваляне на доверието към общината. Това заяви Николай Гюров, общински съветник от групата на ПП-ДБ и областен координатор за Пловдив на Продължаваме промяната. Кредитният рейтинг на града е спрян заради липсата на достатъчно предоставена информация от..

публикувано на 17.06.24 в 10:21

УМБАЛ “Свети Георги” с безплатни прегледи за туберкулоза

УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив участва в кампанията „Седмица на отворените врати” и организира безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза. Инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в Отделението по фтизиатрия, което се намира до Клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение. Кампанията е..

обновено на 17.06.24 в 08:18

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07