Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно и в различията си - "Точно днес"

След  броени часове 45-ят Парламент на България ще бъде факт. Тържествено народните избраници ще влязат в паметната сграда на площад „Народно събрание“ – пропита от история и дух, на  фасадата на която пише „Съединението прави  силата“. Ще се закълнат, че във всичките си действия ще се ръководят от Конституцията, законите  и от интересите на народа.  А ние ще им пожелаем да не забравят тази клетва и да имат много сили.

За духа на парламентаризма и предизвикателствата на времето в новите обществено-политически условия – чуйте Екатерина Михайлова  - конституционалист и знаков политик  вдясно от времето на прехода, депутат в шест Народни събрания

Какво не успяха да прогнозират докрай социологическите агенции преди изборите и защо крайният резултат от вота изненада всички? За аргументите на електоралната памет във вота и силата на поведенческите стереотипи  – събеседник – проф. Марин Русев, преподавател в СУ „Климент Охридски“.

С политическа заявка за рестарт на държавността новите политици в 45-я Български парламент встъпват в ролята си. Докога, как и накъде -  коментарът е на политолога  Първан Симеонов

В програма „Точно днес“ чуйте още  съвместния репортаж на РРС Кърджали и „Хоризонт“ „Сълзите на камъка“. Близо 70 млн лева от ЕС са инвестирани в Кърджали за опазване на природата и за подобряване качеството на питейната вода.

В минутите за култура след 9 ч.- председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева с покана за традиционната Великденска изложба „Цветове" с участието на над 60 автора в изложбена зала „2019“.

А в рубриката „Добро утро, Ден“  - писателят и журналист Антон Баев.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С културните и актуални пловдивски теми „Точно днес“

Пловдивското утро на 5 юни ще посрещнем с актуалните теми от него, ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Какво налага обследването на Братската могила в Пловдив и докъде стигнаха дейностите за реновация на кино „Космос“? За двете знакови за града мескат ще разговаряме с Пламен Панов, заместник-кмет на града с ресори култура,..

публикувано на 04.06.24 в 16:47

"Ден след ден" на 4 юни

Има ли смисъл от Колективен трудов договор в здравеопазването, след като той не може да гарантира реално увеличение на заплатите на здравните специалисти. От синдикат „Защита“, които задават този риторичен въпрос, разговаряха днес по темата със служебния здравен министър Галя Кондова. Резултатът е договорка за нова среща на 18 юни. Търсим за..

публикувано на 04.06.24 в 14:33

Цветно и забавно с "Вход свободен"

Покана за образователен концерт отправяме днес! "Музикално пътешествие" 2  е събитие насочено към подрастващите, което цели да срещне  публиката със света  на изкуството по един вълнуващ начин! Концертът ще се състои в  СУ "Христо  Г. Данов" в Пловдив. Подробности  очаквайте от разговора с д-р Злателина  Коларова, председател на Сдруужение "Изкуство във..

публикувано на 04.06.24 в 09:30

Протести и фестивал на изкуствата в „Точно днес“

Животновъди излизат на протест - опъват палатки на Подбалканския път и готвят блокада на пътната артерия. Причината  за недоволството е, че през последните години непрекъснато им се ограничава възможността да извеждат животните си на паша в Балкана.  Какви са исканията им и защо точно сега ескалира напрежението?  Отговор на тези и още въпроси..

публикувано на 03.06.24 в 17:00

Хора, проекти, наука "Ден след ден"

Необходимо е в България да се натрупа критично мнозинство от хора, които да настояват за сериозен преглед на демографската тема и за вземане на действени и ефективни мерки. Едва след това политиците и управляващите ще бъдат принудени да действат. Така смята доц. Николай Цеков , специалист по регионална демография в Института за изследване на..

публикувано на 03.06.24 в 14:59