Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От малките крачки - до политиките - "Точно днес"

Часовникът започна да скъсява времето на следизборния вакуум. Президентът връчи първия проучвателен мандат за съставяне на Кабинет на ГЕРБ-СДС.  И независимо, че номинираният  за премиер Даниел Митов се ангажира съставът на Правителството да стане ясен в следващите дни, ранен и опериран, премиерът в оставка обяви от болницата имената на министрите в проектоправителството на първата политическа сила. 

Сред тях има осем дебютанта. За гласуването  на Кабинета ГЕРБ-СДС му ще търсят подкрепа от стоящите най-близо идеологически парламентарни партии – Демократична България и „Има такъв народ“. Какъв ще бъде следващият ход след този политически гамбит на първите и може ли да се окаже грешна прогнозата за патова ситуация на шахматната дъска? – Коментарът е на журналиста  Явор Дачков.

С амбиция „да се научим на изкуството на малките крачки“ в борбата с вируса и всекидневно през май у нас да бъдат поставяни по 50 хиляди ваксини, здравният министър проф. Костадин Ангелов влезе с експертизата си и в следващия състав на проекта за Кабинет на ГЕРБ-СДС. За управлението на Ковид-кризата, избора на ваксини и рисковете  за хората с онкологични заболявания  - директорът на Университетска болница за специализирано активно лечение по онкология и бивш министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Фишинг измамите в интернет и сигурността на здравните заведения в мрежата – събеседник -  инж. Никола Ранчев -  д-р по кибернетика.

В рубриката „Великите европейци“ – разказ на Пламен Асенов за  един от най-влиятелните, но и остро критикувани архитекти на 20 век Льо Корбюзие.

С живописната си изложба „Драконови пера“ в галерия „Дяков“ художникът Пламен Русев изразява почитта си към своята именита леля – оперната прима Гена Димитрова, послучай 80 години от рождението й.

А в рубриката  „Добро утро, ден“  гостува доцентът по история в ПУ „Паисий Хилендарски“ Димо Чешмеджиев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 9 май в предаването "Точно днес" да поговорим за...

За здравето и мерките срещу разпространението на коклюш, за предстоящите предизвикателства пред участниците в изборите, за деня нанЕвропа, за мечтите на младите, които ще гласуват за първи път, за поезията... Слушайте ни от 6.00 до до 9.30, за да чуете - д-р Таня Учорджиева, началник на отдел "Противоепидемичен контрол" към РЗИ-Пловдив с последна..

публикувано на 08.05.24 в 16:24

„Ден след ден“ на 8-ми май

В средата на седмицата, преди Деня на Европа и два дни преди старта на кампанията за избори 2 в 1 в предаването „Ден след ден“ ще добавим заглавия от днес.   В едно изречение те звучат така – кампании,  избори и нови тапи в Пловдив, защото за цял месец от днес се затваря за движение бул. "Хаджи Димитър".  8-ми май е Международният ден на..

публикувано на 08.05.24 в 14:40

Усмихнат следобед с "Вход свободен"

В осмия ден на месец май Ви срещаме с усмивка, добри мисли и ведро настроение. В това начинание ще ни помагат и малките сладури от ДГ "Чучулига"- Пловдив. Всички те, заедно с Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив, и Българско дружество за защита на птиците канят пловдивчани в Регионалния природонаучен музей - Пловдив на изложба,..

публикувано на 08.05.24 в 09:30

Светлата сряда - "Точно днес" на 8 май

В седмицата на светлината и след големия празник идва още от ежедневието на месеца. През май ще слушаме отново обещанията и полемиката между партийните водачи, ще упражняваме устойчивост към темите, които ще бъдат заложени в конспектите на партии и коалиции за вота 2 в 1 на 9 юни.  Говорим с водачите на листи в Пловдив област и Смолян. Кръстю Врачев..

публикувано на 07.05.24 в 16:10

Пътища и листи по светло в "Ден след ден"

Много път до близки и далечни разстояния изминахме по празниците. Тези, които предпочитат да пътуват с влак обаче ще плащат вече повече за билети. Колко ще струват след 20 процентното увеличение билетите за влак до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? Отговoр търсим от Ангел Дасколов от пловдивското поделение "Пътнически..

публикувано на 07.05.24 в 15:02