Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Безопасност на храните при Ковид-пандемия

Понастоящем да няма научни доказателства, че коронавирусната инфекция може да се предава с храна. Въпреки това, пандемията доведе до промяна и на отношението към храната. Учените смятат, че добрите хигиенни практики могат да помогнат да се намали разпространението на вируса. А той е много лабилен, заяви проф. Веселка Дулева, национален консултант по „Хранене и диететика“, началник отдел „Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи:

Вирусът може да се размножава само в жива клетка. Попаднал върху храна, той не може да се размножава и много бързо се деактивира.

В периода на COVID-пандемията с редица експерименти в контролирана лабораторна среда се проучва колко дълго вирусът може да се съхрани върху различни повърхности.

В аерозол се счита, че вирусът може да преживява около 3 часа, върху медни повърхности – около 4 часа, върху картонени опаковки и картон – до 24 часа, и два – три дена би могъл да преживява, но не и да се размножава и да се увеличава неговата патогенност, върху метали и пластмаси.

Има ли храни, които създават щит срещу коронавируса? Отговорът на учените е еднозначен:

Няма доказателства, които да твърдят, че приемът на определени храни или хранителни добавки ще предпазят от заболяване.

Някои хранителни вещества обаче имат доказани здравни ефекти:

Това са витамин Д, който наистина има отношение към укрепване на имунната система и добра имунна защита. Витамин С, витамин Е, от минералите Селен и Цинк.

Хранителните добавки обаче не бива да се приемат безконтролно. Това важи особено за мастноразтворимите витамини, какъвто е витамин Д, тъй като те се натрупват в организма в депа.

Европейският орган по безопасност на храните (European Food Safety Authority) не е утвърдил здравна претенция за отделна храна или хранителна съставка, които да имат ефект за защита срещу инфекция. Евродепутатът Радан Кънев, който е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, отбеляза, че на фокус са преди всичко здравните аспекти на Ковид-кризата:

Връзката между хранителния режим и Ковид-инфекцията никога не е била водеща тема в нашата работа.

Връзката между коронавируса и храните в рамките на Евросъюза, макар и индиректна е отчетлива. Различните и противоречиви процедури за придвижване на сезонните работници значително намалиха земеделската продукция и рязко повишиха цените на основните храни:

Всеки българин знае, че днес когато излезе от магазина и е купил хранителни продукти, сметката му е между 20 и 30% по – висока, отколкото преди една година. Това не е чисто български феномен. В целия Европейски съюз цената на хранителните продукти много рязко се покачи и това се отразява на всеки.

Що се отнася до контрола на храните, евродепутатът насочи към новата програма на Европейския съюз „От фермата до трапезата“:

„От фермата до трапезата“ залага изключително строги норми за контрол, ясни критерии за това коя храна е здравословна, за маркиране на нездравословното съдържание в храната.

Освен качеството е важно и отношението към храната. В условията на пандемия то се промени, отчитат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Нейният заместник-председател Еньо Енев, които е шеф на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия“, отбеляза:

Хората, които посещават търговските обекти, там където са блок масите, няма го това струпване около масата, спазва се един ред, хората са спокойни, взима се по по – малко количество храна, не се пълнят така чиниите, както беше в предишните години. Културата на хранене се променя в българина, което е много радостно.

Правилата за работа в предстоящия летен туристически сезон са изцяло съобразени с противоепидемичните мерки, уверяват от бранша:

Храните, които ползват ресторантите и хотелите са доставяне от регламентирани източници с необходимите документи и сертификати. Спазват се всякакви санитарни изисквания. Ние самите не си правим експерименти, за да скрием от някой нещо и да спечелим дребни стотинки за сметка на здравето на хората.

Спазването на всекидневна хигиена може допълнително да намали риска от предаване на вируса и от инфекция. Необходимо е да се спазват и общите правила за хигиена при приготвяне на храната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Има идея за максимална скорост до 30 км/ч. в градовете

Парламентът създаде временна комисия за проблемите с безопасността на движението по пътищата. Очаква се  в следващите три месеца парламентарните групи  да се обединят за решителни мерки за драстичен спад на невинните жертви на пътя.  Три месеца тази комисия ще разнищва всички главни проблеми. Надеждите са депутатите да отчетат всичко..

публикувано на 21.02.25 в 16:14

Честват Международния ден на майчиния език

Областната администрация Пловдив ще бъде домакин на тазгодишното издание на Международния ден на майчиния език – 21 февруари.   Във фоайето на областната управа ще се съберат студенти от всички висши учебни заведения в Пловдив,. Тази година всеки участник ще представи на своя майчин език прочутата фраза от Майка Тереза: „ Мирът започва с..

обновено на 21.02.25 в 12:12
Георги Вулджев

Планираният в бюджета 3-процентен дефицит е под въпрос

Как разчитаме проекта на бюджета, след като властта го представи пред работодатели и синдикати? Според икономиста Георги Вулджев вниманието трябва да се фокусира върху това, какво се случва с огромния дефицит и как правителството има намерение да се справи с него, защото това е най-големия проблем с финансите ни през последните няколко години...

публикувано на 21.02.25 в 11:05

Не само чужди езици, важни ще са STEM и професионалните умения

В програма "Точно днес" за темата образование, избора на училище след 7 клас, новите специалности в Пловдив и възможна ли е матурата по математика, разговаряме с началника на Регионалното управление на образованието  Иванка Киркова . Как РУО реализира предложението на план-приема за 2025/26 учебна година  - кое е новото и къде са заложени..

публикувано на 21.02.25 в 09:59

За Украйна Тръмп е разочарование

 „Мога да кажа с една дума-разочарование“.  Така Наталия Елис, председател на фондация, която подкрепя украинските бежанци у нас, коментира критиките на американския президент Доналд Тръмп към украинския държавен глава Володимир Зеленски. По думите и е имало наистина сериозни очаквания, и от украинска страна, и от страна на ЕС, за..

публикувано на 20.02.25 в 16:18