Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалните служби е най-добре да са под контрола на президента


“Бих определил поведението на шефовете на специалните служби като безотговорно, не знам как им е дошла тази идея. Това веднага води до въпроса "на кого служат тези структури и техните ръководители” така коментира внезапното излизане в неплатен отпуск на ръководните органи в българските служби за сигурност Юлий Георгиев, бивш директор на Национална служба сигурност в интервю за Радио Пловдив. 

Офицерът допълни с “те избягаха от отговорност и нямат никакво логично обяснение за излизането си някъде по света или тук в родината. Аз мисля, че възможното обяснение на тези обстоятелства, е че те са обвързани с някакви неизвестни за нас и непреодолими зависимости. Казвам го с голямо съжаление, защото познавам Димитър Гоергиев (текущ началник на ДАНС)” той е добър човек” 

Юлий Георгиев коментира, че зависимостта между различните държавни служби е явна, посочвайки безапелационната подкрепа от страна на ДАНС за действията на полицията по време на големите протести на 02.09.2020г. “Това не съответства на позицията, която ДАНС трябва да заеме в този момент. Те трябваше да заемат страната на човешките права, на свободите, това го пише в закона на ДАНС”. 

“Ръководството на ДАНС беше директно посочено от президента за това, че не са му предоставяли информация по особено важни  за националната сигурност проблеми. Това показва, че службата е била забъркана в някакви нечистоплътни игри” категоричен беше бившият шеф на НСС. 

На въпрос от кого мисли, че се контролира службата, Юлий Георгиев каза “говори се, че ДПС кадрува в ДАНС, нямам доказателства, но се говори усилено, споменават се и конкретни имена на заместник директори”. 

Какъв е начинът за развитие на службите и какъв е пътят за постигане на тяхната независимост Юлий Георгиев очерта така “на първо време проверка трябва да се направи в самите агенции, там трябва да се съберат материалите и да се проверят действията. Ако бъдат сменени ръководителите, новите ръководители трябва да разпоредят проверка и тя да започне незабавно.След това прокуратурата като бъде затрупана с материал - тя няма как да се услушва и да не вземе конкретните мерки. Такъв е редът”. 

“Ако трябва аз самия да направя с едно изречение оценка на службите в момента - то ще кажа, че нейната дееспособност е силно снижена, цари крайно нездравословна работна атмосфера и коефициентът им на полезна дейност е изключително нисък”  изтъкна офицерът. 

Анализът за текущата форма на службите Георгиев продължи с това, че “тяхната вина е в това, чете направиха възможно ръководените от тях институции да се превърнат в послушен инструмент в ръцете на една дълбоко компрометирана власт”. 

Формулата за метаморфоза в облика на службите минава през три направления, според Юли Георгиев “като начало - много е важно да се знае на кого може и трябва да се има доверие. Там не трябва да има случайни хора. Крайно необходимо е да премине целия състав през проверка на личното съответствие със заеманата длъжност. Всички, които са замесени в някакви противоправни действия, всички които имат корупционни нагласи - те трябва да бъдат изведени от там”. 

Той продължи със “след това трябва да се прегледа вътрешнонормативната уредба, за да се облекчи състава от бюрократичните трудности. И също да се преразгледат и подредят приоритетите им на дейност. Трябва да се прекъснат връзките им с управляващите”.

Бившият началник на Национална служба сигурност отправи и свое предложение за преструктуриране на службите като каза, че “според мен тези служби е най-добре да отидат под ръководството на президента”. 

“Обществото има само две изисквания към службите - за законност и за ефективност” подчерта силно Юлий Георгиев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31