Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит 24 май - "Точно днес"

Празнуваме 24 май – Деня на Светите  първоапостоли Кирил и Методий, на буквите и културното просветление, единственият български празник,  приеман като сакрален от народа ни в страната и във всяка друга точка по света.

Този най-величествен празник на духа, белязан от смайваща по мащабите на времето  и несъизмерима с нищо друго сила, е нашият непробиваем щит, пазещ българското племе от разрухата и тъмнината.

   Извоюваното право от двамата братя – покровители  на Европа, всички народи да могат да създават ценности, да четат и пишат на своя азбука на жив и говорим език, е цивилизационният ни код за съхранение и самочувствие, все по-необходими и актуални в контекста на модерния свят.

Към  словото, създаващо вечност и красота и към всички носители на духовното съзидание, „Точно днес“ казваме:  искрено преклонение и респект!

 Запазена територия за творците на Пловдив, хората на духа и науката, призьорите с престижни награди и техните послания ще бъде времето на вълните на празничната програма от 7 до 10 ч.

За състоянието и перспективите за развитие на съвременната славистика в дигиталната ера - гост в студиото ще бъде проф. д-р Жоржета Чолакова – ръководител катедра „Славянска филология“ в ПУ „Паисий Хилендарски и гл.редактор на списание „Славянски диалози“.

Носителите на награда „Пловдив“ проф. д.ф.н. Клео Протохристова –  за „Художествена литература и хуманитаристика“, арх. Веселин Русев – за „Архитектура и естетизация на градската среда“  и Иван Димитров – бивш танцьор от Ансамбъл „Тракия“ за „Дарители и спомоществователи в областта на културата и изкуството - за наградата и  мисията да я притежават.

С носителя на Европейската награда за литература – писателя доц. Георги Бърдаров -  разговор за наградения му роман „Absolvo te“, дълбините на човешката душа, прошката, страданието и спасителното съпричастие.

Изложба, посветена на буквите и музиката в тях се открива в Пловдив по идея на две талантливи момичета – Венета и Аглея, които  разкриват магията, закодирана в българските имена в разговор с Живка Танчева.

А началото на празничния ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост ще проследим преди Празничната литургия в храм „Св.св. Кирил и Методий“ с репортаж на Елена Крушкова.

Гост в рубриката „Добро утро, ден“ в седмицата на духа е Васил Василев – Зуека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ранно утро с "Шейкър"

Последното утро на юни посрещаме, с обещания за приключения и емоции присъщи на юли! Най – летния месец, мечтан и „натоварен“ с очаквания за щастие! Предстоят ни няколко срещи, куп полезни съвети и още толкова интересна информация! Някои определени движения на нашето тяло, могат да бъдат контролирани и регулирани според нуждите и..

публикувано на 29.06.24 в 16:05

За четенето и децата днес във "Вход свободен"

Днес в предаването оставяме настрана дигиталните устройства и се впускаме в неяобятния свят на книгите. За тази цел Ви срещаме с децата от читателски клуб "Възвишение". За тях книгите от задължителния списък през лятната ваканция са любимо занимание и те с удоволствие четат. Кои са любимите им книги и как се заражда техният читателски клуб, предстои да..

публикувано на 28.06.24 в 09:30

Температурни и други амплитуди "Точно днес"

Изморителният с високите си температури юни приключва, допълвайки статистиката на пореден по- горещ от предишни години. Прекрачвайки в следващия месец, с любопитство към времето и ваканциите, ще разговаряме със синоптика Анастасия Кирилова и с изпълнителния директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков. Точно днес курортът открива лятната си програма. Сред..

публикувано на 27.06.24 в 17:40

Захари Карабашлиев в "Добро утро, ден!"

Захари Карабашлиев е гостът ни тази седмица в "Добро утро, ден!". Писател, драматург, главен редактор на издателство, с издадени 4 романа, повест, няколко сборника с разкази. Карабашлиев е написал сценарии за театрални постановки, които се играят у нас и в чужбина. Той продължава работа по пиеси, които ще поставят в няколко театри, в София...

обновено на 27.06.24 в 16:21

Здравословно с „Вход свободен“

С д-р Радостина Симеонова говорим за събитието „При метаболитен синдром. Хомеопатия, постурология, остеопатия“. Тази неделя, от 11 часа, в „Пълдин АРТ клуб. Вход свободен. В рубриката „Брейнсторминг“, влогърът Лидия Петкова, ни споделя за призванието и новите отношения. Следразсъдъчният коментар на Жоро Пеев, традиционно, е част от..

публикувано на 27.06.24 в 09:30