Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходите за чиновници и за съдебната власт трябва да падат

| обновено на 01.06.21 в 15:29

Предстоящо закриване на Районния съд в Панагюрище и превръщането му в териториално поделение на паразджишкия  Районен съд предизвика протест днес следобед в града. Преди това и Висшият адвокатски съвет излезе с декларация, която  критикува избрания от Висшия съдебен съвен модел на организация на съдилищата в страната. Според адвокатите планираната съдебна реформа няма да направи правосъдието нито по-бързо, нито по-евтино, нито по-достъпно, а напротив-ще го отдалечи от гражданите.

"Всеки съдебен район изисква индивидуален подход, защото в него се натрупват множество фактори-характера на населението, неговата осведоменост и възможност да търси защита по адекватен начин, материалният му статус, който му позволява да пътува или пък няма достъп до подходящ транспорт".

Това каза правният експерт Иван Брегов. Той е част от екип на Института за пазарна икономика, който е правил изследване за начините, по които да се реформира съдебната карта на България.

"Хората в Панагюрище може би с право протестират, защото все пак това е индустриален център на България. Има обаче и отсрещните аргументи, които трябва да отбележим. Панагюрският районен съд е най-ниско натовареният в целия съдебен окръг на Пазарджик. Той е сравнително близо-на под 40 минути път до областния център и съответно е по-благоприятстван от Велинград и Пещера, които са нагоре в планината. И ако трябва да противопоставяме значението на един районен съд спрямо друг - а това неминуемо ще се случи, може би конфликтната точка ще е Пещера или Панагюрище", прогнозира Иван Брегов.

"Ние все пак трябва да приемем, че българското население намалява и то драстично. Това показва, че трябва да се намалява държавната администрация, да се намаляват и разходите за съдебната власт," добави той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Най-логично е Румен Радев да връчи третия мандат на БСП

Позициите на парламентарно представените партии по време на консултациите при президента Румен Радев може да дадат предимства или да доведат до загуби, в зависимост от резултата на парламентарния процес. В момента никой не може еднозначно да определи какво ще се случи в парламента, тъй като това ще бъде резултат от сблъсъка на всички тези..

публикувано на 27.06.24 в 11:35

Има трикове, които да заобиколят тавана на надценката за хляба

Няма опасност масовият хляб да изчезне от пазара с въвеждането на 15% таван на надценката за трите най-масови печива – бял, типов и Добруджа. Това коментира Димитър Йолтов, управител на пекарна в Пловдив. Той добави още, че по-скоро ще се прибегне до трикове с цел да се заобиколи мярката, а това ще отвори вратите за голяма спекула. Един от..

публикувано на 27.06.24 в 11:20

Политиците ни спънаха за еврозоната, повишиха инфлацията

Инфлацията в България, заради която не изпълнихме всички 4 критерия за влизане в еврозоната, е изцяло политическа. Политиците са виновни за повишаването й. Те просто не искаха да сменим валутата в началото на 2025 г. Това коментира икономическият анализатор Светозар Гледачев по повод конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ за изпълнение условията..

публикувано на 27.06.24 в 10:25

Четири пъти "НЕ" за това Гергов да бъде реабилитиран в БСП

Пловдивският депутат от БСП Иван Петков – Бебето, който е и председател на ГС в Пловдив, препотвърди, че ако партията получи трети мандат, ще направи опит да предложи експертен кабинет, а при получаване на мандата от друга политическа сила, решение ще се вземе от колективните партийни органи. „Всичко е въпрос на хипотези, но има надежди и с..

обновено на 26.06.24 в 12:32
Председателят на БЛС Д-р Иван Маджаров

Обществото ни очаква винаги лекарите да са свръхчовеци

Защо агресията срещу лекарите в България се увеличава в годините и за какви действия ще настояват съсловните организации? Наш събеседник по темата е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров .  Проучване на агенция Тренд сочи, че 55% от лекарите са били жертва на агресия от стана на пациентите. Д-р Маджаров подчерта, че са поръчали две паралелни..

обновено на 26.06.24 в 12:31