Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гален Ганев гостува в „Алтер его”

| обновено на 05.06.21 в 10:07

Разговор с изключителния поет Гален Ганев ви предлагаме тази събота в „Алтер его“ на Радио Пловдив! За поезията, за книгите, за амбицията, за безсмъртието, за Шекспир, за Радой Ралин... ето някои от темите, които ще засегнем сериозно, но и с усмивка.

Гален Ганев е роден в Чирпан. Завършва РЕГ "Иван Вазов" в Пловдив (1972) и "Книгознание и книгоразпространение" в Московския полиграфически институт (1978). Впоследствие се дипломира като магистър със специалност "Английска филология". Автор е на стихосбирките "Градски ден“ (1983, издадена след конкурс за публикуване на книга от млад автор), "Роля“ (1990, отличена с Голямата награда за поезия "Южна пролет"), "Концерт за шапка и перо“ (2000, награда на Дружеството на писателите - Пловдив, за най-добра поетична книга на 2000 г.), "Красива и мистична" (2012) и "Безкраен човек" (2020), както и на приказката в стихове "Веселата сладкарничка" (2013, спечелила конкурса на Министерството на културата "Помощ за книгата"). Първите три книги са публикувани в българската виртуална библиотека "Словото“, където ”Градски ден” излиза с промененото заглавие "Измислен свят”. Автор е на приказката "Вълшебната кукла“. Подготвя книгата "Геометрия на духа" (сюрреалистична поезия) и издание с кратки поетични форми (миниграми). Членува в Сдружението на българските писатели - София.

В повторенията на този брой в неделя и понеделник ще излъчим и блиц интервю с царя на смеха Венци Мартинов. Няма да ни се размине и поредния ни смехомаратон... Достатъчно причини да ни слушате, нали?

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията тази седмица са:

- в неделя от 6.00 ч. сутринта,

- и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” - тук сме, ваши сме!

Автор и водещ: Петър Краевски


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лятно с „Шейкър“

Днес говорим за юли. С какво ще ни изненада? Ще разберете от астробюлетина, със Стефи Недевска. Очаквайте, редовната ни рубрика с Елена Шахънска. Тази неделя темата е за желанията и тяхното изпълнение. С Борис Зафиров и Лилия Секова говорим за проекта „Форум театър в училище“, който е към своя край. На 28 юни, учениците от ПГО „Ана Май“,..

обновено на 22.06.24 в 19:34
Галин Никифоров

Галин Никифоров в "Добро утро, ден!"

През тази седмица, преди лятната ваканция за "Добро утро, ден!" излъчваме разговора с писателя Галин Никифоров. Той участва в "Пловдив чете 2024" и беше гост на Радио Пловдив. Галин Никифоров (роден 1968 г.) е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. С писателя говорим  за България, времето и Пловдив, в първата част от..

обновено на 21.06.24 в 16:53

Слънце, път и плаж в "Ден след ден"

По много пътища тръгваме в началото на лятото. Оказва се обаче, че в някои посоки няма как. Поне, ако разчитаме на автобусните превози.  Тази седмица се оказа, че има проблем с изпълнението на автобусните курсове от Пловдив към София, след като досегашния превозвач се отказа да изпълнява  транспортна услуга. Това се случва често и с автобусите до редица..

публикувано на 21.06.24 в 14:54

"Вход свободен"- нека да е лято!

От снощи лятото вече е официално легализирано. "Нека да е лято" се пееше в един вечен български хит, нека- охотно се съгласяваме и ние, а мислено вече сме на морския бряг или в прохладните планини, или , още по - добре, на някой екзотичен чужбински курорт. Това засега са само мечти, а те са абсолютно безплатни, също като слушането на Радио Пловдив,..

публикувано на 21.06.24 в 09:55

Вече е лято - "Точно днес"

Първият истински ден на лятото ни разтваря в мечти за прохлада, жажда за повече свежест, емоционални посоки и политическа жега. Последната я долавяме много отдавна, но след поредния нов старт на  сезона, партиите  се задвиждат в посоките, които хората им предначертаха с новите им  амбиции и старите им дефицити. За странностите на парламентарния..

публикувано на 20.06.24 в 18:28