Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 15 на сто от месото, плодовете и зеленчуците се произвеждат у нас

Красимир Кумчев
Снимка: БГНЕС

Земеделският производител Красимир Кумчев е партньор по проекта "Поземлени отношения и европейска политика: синергия и перспективи за българското земеделие" /ПОЗЕСИН/, който беше представен в столицата.

Предмет на специален изследователски интерес е неговото предложение за изсветляване на производството в отрасъла с осигуряване на равнопоставеност при подпомагането с цел производство на храна, а не самоцелно следване на субсидиите.

 По думите на Кунчев през изминалите две години в рамките на проекта е имало много срещи, а целта на проекта е да  се направят препоръки към административните органи на държавата как да се прилагат политиките – съчетаване на европейската политика и националните предпоставки.

„Храната е от първостепенно значение за всеки жив организъм. Важно е в каква насока ще тръгне нашето земеделие. За никого не е тайна, че през последните 30 години нашето земеделие потъва. Българинът консумира само 15 на сто от плодовете, зеленчуците и месото, които са произведени у нас. Трябва да се търсят начини и форми на организация чрез ефективно използване на земята, този проблем да  бъде решаван, защото продоволственият проблем е част от националната сигурност на всяка една държава, коментира Кумчев в интервю за програма "Точно днес".

Той има  разработена методика за индивидуално изчисляване на субсидиите за земеделския производител, която може да бъде част от решаването на проблема  в селското стопанство у нас. Методиката се основава на това субсидиите да се дават не на декар, не на брой животни и т.н., а за произведена и продадена продукция.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Проектът ПОЗЕСИН се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд научни изследвания, договор КП-06-Н35/2 от 18.12.2019 г. Водеща организация при изпълнението на проекта е Институтът по аграрна икономика /ИАИ/ към Селскостопанската академия, с партньори от Аграрния университет в Пловдив и Икономическия университет във Варна. Изследователският колектив включва учени с интердисциплинарна експертиза от ИАИ и партньорските университети.  Познаването на сложните механизми, които движат икономиката и нейната роля за състоянието на социално-икономическата система на обществото, приложени към селското стопанство, рамкират предметния спектър за анализ на поземлените отношения и фокусират значението на земеползването и земевладеенето за крайните икономически резултати в отрасъл селско стопанство. Това е сложната рамка, в центъра на която е позициониран факторът земя. В проект ПОЗЕСИН изследването е насочено към разкриване на синергийни възможности за потенциални ползи от съчетаването на общностната земеделска политика, националните социокултурни специфики и социално-икономическите предпоставки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38