Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксините са единственото ни оръжие срещу Covid-19

Снимка: БГНЕС

„Ние друго оръжие, освен ваксините, нямаме. Ваксината срещу Covd-19 не може да ни предпази от самото заразяване, защото този вирус е във въздуха, ние дишаме този въздух. Вярно, стараем се да поставим механични прегради, но не можем да го спрем. Ваксината спира самото заболяване, тежките форми на самото заболяване“, това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването.

Тя подчерта, че в момента се наблюдава епидемия сред неваксинираните.

„Тази епидемия наистина протича тежко. Хората, които не са ваксинирани, сега влизат в досег с този много лесно разпространяващ се и по-патологичен индийски вариант на вируса, и боледуват по-тежко“, заяви още професор Аргирова.

Новият вариант Ламбда вече буди безпокойство.

„Да, ваксините действат срещу него, не в пълни 100%, но така е и при Делта варианта. Образуващите се в резултат на ваксините антитела не са неутрализиращи напълно този вариант, както и индийския, но така или иначе – пазят от него. Вирусът върви с една крачка пред нас. Но ние следим всички варианти. Знаем какво следва. Подготвени сме затова“, обясни още професор Радка Аргирова.

Цялото интервю с професор Радка Аргирова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56