Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенни траектории - "Точно днес"

Каква релност се крие зад тезата, че Ковид е тук, за да остане, дори когато пандемията свърши  и реално ли е да очакваме, че вирусът в световен  мащаб ще се самоограничи, след като опитът на човечеството досега е показал, че коронавирусните  пандемии са продължавали максимално две години?

На прага на най-активната фаза на четвъртата Ковид-вълна, продължаваща да отнема човешки животи,  коментарът е на проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

12 кандидатпрезидентски двойки издигнати от инициативни комитети вече дадоха заявка за участие  в изборите на 14 ноември. До рамената на кандидатпрезидентите Румен Радев, проф. Анастас Герджиков, Лозан Панов, спасението и рестарта на българската държавност припознаха като лична мисия и смелите жени, влизащи редом с тях в предизборната битка.

Какъв знак за политическия процес е заявеното предпочитание на силните мъже  да упражнят представителната власт в тази конфигурация и ще доведе ли тя до умиротворяване на политическия разговор – събеседник е социологът Мира Радева.

Предизвикателствата в преминаването към „зелена икономика“ в Бъргария  е темата в репортажа на Антония Попова рубриката „Евранет+“.

С автора на дебютната фотографска изложба „Фотофантазии“ в галерия „Arsenal of art“ Олег Чернев – разговор за преоткриването на духа, който ни движи и ни прави любопитни към света хора.

В рубриката "Великите европейци" авторът Пламен Асенов продължава разказа си за великия художник Винсент Ван Гог - един от най-видните представители на постимпресионизма.

А първите минути на утрото и в сряда в "Добро утро, Ден"  оставаме в компанията на композитора Вида Пиронкова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 14.06.24 в 18:06

Спирки по пътя "Ден след ден"

Безкрайното търпение ражда мълниеносни резултати. Пловдивчани, заредете се с олимпийско търпение поне до Коледа! По обед утре се спира движението по Бетонния мост за ремонт, който ще продължи шест месеца.  Утре е събота, лято е и движението е по-ограничено  – така кметът Костадин Димитров мотивира решението на общината. Той дори се превърна в..

публикувано на 14.06.24 в 14:39

Силен петък с „Вход свободен“

Днес говорим с най-силния българин, полицаят Мариян Димитров от Пловдив, който ще се опита да постави нов рекорд, като издърпа три закачени един за друг локомотива, с общо тегло 250 тона, със собсвени сили. Събитието е тази събота, 15 юни, от 11.30 на Интермодален терминал, село Златитрап. Очаква ни и ефирна среща с Марина Иванова, автор на..

обновено на 14.06.24 в 09:33

Юнски решения - "Точно днес"

Отново в политическия дневен ред е съставянето на правителство. Спечелилите изборите ГЕРБ обявиха, че искат експертен кабинет. Остава евроатлантическите партии да заявят подкрепа и преди лятната ваканция да се сформира новото управление. За нагласите говорим със социолога доц. Алексей Пампоров . Елена Крушкова разговаря с д-р Александър Симидчиев , за..

обновено на 13.06.24 в 17:01

"Ден след ден" на 13 юни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде отговор на част от въпросите около съставянето на правителство след изборните резултати-той няма да е премиер, но позицията трябва да заеме човек от партията, търси се експертен формат, но основните позиции да заемат хора от ГЕРБ. Започват разговори с останалите партии в парламента. Анализаторът Кузман Илиев,..

публикувано на 13.06.24 в 14:31