Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Добро утро, ден!" с Тенчо Дерекювлиев

| обновено на 17.10.21 в 10:15

Филолог българист по университетска диплома, автор на десетки научни текстове и журналист. Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е Тенчо Дерекювлиев

Журналистическата си кариера започва като спортен журналист. В академичните среди е познат като преподавател по български език на чуждестранни студенти в Университета по хранителни технологии в Пловдив, където преподава над 10 години. 

Твърдо стои зад тезата си, че университетският преподавател е първо изследовател, затова и през годините провежда  множество лекции на тема български език, фолклор и диалект. В своите лекции набляга на правилния книжовен език, но не се колебае да използва и чуждици. Според него именно интернационализмите правят езика ни по-шарен.

„Бивши журналисти няма“, твърди Дерекювлиев, затова се връща към тази дейност, като поддържа културния сайт Novo Plovdiv, в който държи да изрази неподправено мнение и стил.

Сред най-новите му занимания са връзките с обществеността и фотографията. БНР подкасти:

Още от категорията
Мария Пиргова

ДПС е органична част от българския олигархичен модел

Политологът проф. Мария Пиргова коментира в програма "Ден след ден"  промените в ръководството на партията  и предложението на Доган да има двама съпредседтели - Джевдет Чакъров и Делян Пеевски. Според нея причината за тези промени e, че през последните години движението не е така успешно като присъствие в публичното пространство.  По думите и преди..

публикувано на 26.02.24 в 16:01

Отварят трезор за идеи за бившата сграда на БНБ в Пловдив

Конкурс за идейно проектиране за обновяването на сградата на БНБ в Пловдив стартира общината. Това съобщи кметът Костадин Димитров, който заедно с екипа на заместник-кмета Пламен Панов представиха концепцията за набирането на проекти. Срокът е до 30 април, като предложенията могат да подават екипи на архитекти, художници, дизайнери и граждани от..

публикувано на 26.02.24 в 11:12

Смяната на министрите е функция на партийните договорки

"Изборът на двамата съпредседатели на ДПС е част от поетия официално курс от партията към формално влизане във властта. Повече от година мина, откакто ръководството започна  да говори за това през подобно поставена цел. Сега част от  стъпките вече са извървени  чрез влизането на ДПС под една или друга форма в парламентарно мнозинство. Остава да бъде..

публикувано на 26.02.24 в 11:01

360 мил. лева за зъболечение, безплатни протези за възрастни

358 милиона и 882 хиляди лева е бюджетът за стоматологична помощ, разписан в  анекса към Националния рамков договор за стоматологична помощ , съобщи в програма "Точно днес" доктор Красимира Сариева, председател на Районната колегия на Стоматологичен съюз-Пазарджик. По думите и няма голяма разлика от миналата година, като единственият..

публикувано на 26.02.24 в 10:46

Любопитството и умението да поемаме рискове, с гост Димитър Томов (част 2)

В епизод 12, последен за сезон 2, продължаваме разговора с Димитър Томов, срещата с когото започна в епизод 11. Димитър е инженер по автоматика, изобретател и предприемач. Във всяко човешко решение има несигурност относно резултата, но ние имаме възможност да избираме с коя несигурност да живеем. В тази връзка Димитър дава пример с решението да..

публикувано на 26.02.24 в 10:21