Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната криза може да се разреши от силно правителство

Какви съвети дадоха комуникационни експерти на здравното министерство за преодоляване на почти патовата ситуация с разпространението на коронавируса и ваксинациите у нас? В програма "Ден след ден" разговаряме с доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации, член на Обществения съвет към Министерството на здравеопазването.

Според него  всяко разделение в обществото ни може да бъде преодоляно рано или късно. Анализите показват, че е загубено ценно време, но все още може да се окаже необходимото въздействие и благодарение на информация, която се предоставя,  това закъснение да бъде заличено.

"Ключовото  да се случи е да се избягва негативната комуникация, нещо, което в началото на пандемията  ни плашеше, почти ни насилваше да стоим в къщи, за да може с общи усилия да  преодолеем този гаден вирус. Сега това работи в обратна посока - резистентност на  хората към всякакви послания, дори и към тези да се ваксинират. Общественият съвет  е абсолютно единодушен, че апелите за страха в момента не работят, напротив  те предизвикват обратен експерт. Това  все едно е да сипваш  на пресолена манджа сол. Страхът и опасенията са нещо, което сковават хората и ги карат да не възприемаш посланията от официални източници, включително и такива за ваксинацията", посочи Христов

По думите му в момента сме в ситуация на безпрецедентно наслагване на кризи - здравната, политическата и в някаква степен икономическа -ръст на цените и инфлация. Това наслагване в чисто комуникационен  аспект е много взривоопасно, защото те имат свойството да се подхранват помежду си и трябва да се управляват.

Едно от основните решения  според него  е да бъде сформирано след изборите достатъчно силно и стабилно правителство, което да взима решения в дългосрочен  хоризонт. Смелите действия от  срана  на правителството биха могли да се възприемат добре.

"Хората са объркани и някъде се къса нишката в комуникацията. Изкривено е разбирането за свободата на словото - това не е да кажеш всичко, а да дадеш обосновано мнение базирано на факти. Има два ключови момента, когато става дума за доверие - това кой говори и какво казва. Ние като че ли воюваме с една огромна група от антиваксъри, но това не са всички хората, които не са ваксинирани. Една част от тях - това са несигурни хора, на които им трябва повече информация, за да могат да вземат информирано съгласие" каза още експертът.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10