Български сладолед, произвеждан в карловското село Розино, попадна в класация на 10-те най-добри сладоледи в света. Това стана на Международния форум„Gelato World Heritage”, организиран от Италианската асоциация на майсторите джелатиери, където в крайната селекция единственият производител от ЕС се оказа българската биоферма, която го прави.
Сладоледът е с име Атила и е решен в зелено и червено. Създаден е от местни суровини, които екипът успява да пренесе от България, за да направи на място уникалния вкус.
Пълномасленото кисело мляко, вложено в сладоледа, е от нестабилизирано и нехомогенизирано биволско мляко от порода Българска Мурра. Към него майсторите начело с главния технолог Албина Ясинская добавят диви горски боровинки, всичко това – гарнирано с бял шоколад, оцветен в зелено със смесването на куркума и синя спирулина.
„Самият вкус – освен че трябва да се опита – имаше символика. Искахме да пресъздадем една традиция чрез нов, по-модерен начин, да покажем връзката между Италия и Бъглария от древни времена, защото тези горски боровинки, които сами събрахме, се оказа, че растат на стар Римски път, Виа Траяна се казва, и по него дори е минавал великият Атила, който е имал за цел да стигне до Рим“- разказва Мирела Янакиева, мениджър бизнес развитие във фермата.
Съчетавайки всичко това, българският сладолед е отличен със специална награда от Академия за занаятчийско джелато, кръстена на кралят на сладоледа „Алберто Пика“. Признанието е поредно вдъхновение за екипа на биофермата, който може да се похвали с разраборката на общо над 360 вида сладолед. И това не е единственото производство на екипа от близо 70 души. В мандрата им – ръчно и без консерванти - се произвеждат различни млечни продукти. От общо 140 животни – по равно крави и биволи на свободна паша.
Екипът на българската биоферма, разположена на географската ширина на италианския регион Тоскана и френския Прованс, вече мисли за нови предизвикателства с натурални продукти от Розино, които да направят разпознаваеми страната ни като тяхна съкровищница.
Още за сладоледа и как се прави бизнес в трудното време на ковид-криза, чуйте в репортажа в звуковия файл.Парламентът създаде временна комисия за проблемите с безопасността на движението по пътищата. Очаква се в следващите три месеца парламентарните групи да се обединят за решителни мерки за драстичен спад на невинните жертви на пътя. Три месеца тази комисия ще разнищва всички главни проблеми. Надеждите са депутатите да отчетат всичко..
Областната администрация Пловдив ще бъде домакин на тазгодишното издание на Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Във фоайето на областната управа ще се съберат студенти от всички висши учебни заведения в Пловдив,. Тази година всеки участник ще представи на своя майчин език прочутата фраза от Майка Тереза: „ Мирът започва с..
Как разчитаме проекта на бюджета, след като властта го представи пред работодатели и синдикати? Според икономиста Георги Вулджев вниманието трябва да се фокусира върху това, какво се случва с огромния дефицит и как правителството има намерение да се справи с него, защото това е най-големия проблем с финансите ни през последните няколко години...
В програма "Точно днес" за темата образование, избора на училище след 7 клас, новите специалности в Пловдив и възможна ли е матурата по математика, разговаряме с началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова . Как РУО реализира предложението на план-приема за 2025/26 учебна година - кое е новото и къде са заложени..
„Мога да кажа с една дума-разочарование“. Така Наталия Елис, председател на фондация, която подкрепя украинските бежанци у нас, коментира критиките на американския президент Доналд Тръмп към украинския държавен глава Володимир Зеленски. По думите и е имало наистина сериозни очаквания, и от украинска страна, и от страна на ЕС, за..