Български сладолед, произвеждан в карловското село Розино, попадна в класация на 10-те най-добри сладоледи в света. Това стана на Международния форум„Gelato World Heritage”, организиран от Италианската асоциация на майсторите джелатиери, където в крайната селекция единственият производител от ЕС се оказа българската биоферма, която го прави.
Сладоледът е с име Атила и е решен в зелено и червено. Създаден е от местни суровини, които екипът успява да пренесе от България, за да направи на място уникалния вкус.
Пълномасленото кисело мляко, вложено в сладоледа, е от нестабилизирано и нехомогенизирано биволско мляко от порода Българска Мурра. Към него майсторите начело с главния технолог Албина Ясинская добавят диви горски боровинки, всичко това – гарнирано с бял шоколад, оцветен в зелено със смесването на куркума и синя спирулина.
„Самият вкус – освен че трябва да се опита – имаше символика. Искахме да пресъздадем една традиция чрез нов, по-модерен начин, да покажем връзката между Италия и Бъглария от древни времена, защото тези горски боровинки, които сами събрахме, се оказа, че растат на стар Римски път, Виа Траяна се казва, и по него дори е минавал великият Атила, който е имал за цел да стигне до Рим“- разказва Мирела Янакиева, мениджър бизнес развитие във фермата.
Съчетавайки всичко това, българският сладолед е отличен със специална награда от Академия за занаятчийско джелато, кръстена на кралят на сладоледа „Алберто Пика“. Признанието е поредно вдъхновение за екипа на биофермата, който може да се похвали с разраборката на общо над 360 вида сладолед. И това не е единственото производство на екипа от близо 70 души. В мандрата им – ръчно и без консерванти - се произвеждат различни млечни продукти. От общо 140 животни – по равно крави и биволи на свободна паша.
Екипът на българската биоферма, разположена на географската ширина на италианския регион Тоскана и френския Прованс, вече мисли за нови предизвикателства с натурални продукти от Розино, които да направят разпознаваеми страната ни като тяхна съкровищница.
Още за сладоледа и как се прави бизнес в трудното време на ковид-криза, чуйте в репортажа в звуковия файл.Рекултивацията на старото депо за утайки край Катуница бе дискутирана на заседание на Общинския съвет на Садово днес. Проблемът с хвостохранилището стана отново актуален след големия пожар в края на октомври, чието потушаване отне десетина дни. Според председателя на местния парламент Атанас Телчаров потушаването на пожара решава проблемът на..
В България вода има. Средно годишно страната ни разполага с 20 млрд. м. куб. вода, а този ресурс е четири пъти повече, отколкото ни е необходимо. Въпреки това, страната ни страда от безводие и проблемът все повече се задълбочава. Има населени места с ВиК системи, които губят над 90% от водата. Може ли да бъде спряно „изчезването на водата по пътя“?..
Пловдивското ОУ „Кочо Честеменски“ ще подкрепи децата на загинали полицейски служители със специална благотворителна кампания. Учениците са подготвили коледни предмети, с които организират благотворителен базар в най-близкия супермаркет, като средствата от продадените изделия ще отидат за закупуване на подаръци за децата, загубили свой родител..
"Не вярвам тази седмица да бъде избран председател на Народното събрание". Това заяви в програма "Точно днес" политологът Тончо Краевски, в коментар за зациклилата политическа криза у нас. Той добави, че е умерен песимист за този парламент и прогнозира, че дори да бъде избран председател, той върви към своя край. "Защото така, както в..
Kак да насърчим повече оптимизъм в нашите деца? Или, по-реалистично, как да ги предпазим от песимизма? Започнахме тази тема още в сезон 2 в разговор с психолога Донка Дойчева-Попова . Сега ви представям една изпробвана икономическа техника, която ще ви покаже, че има фактори за успех, които са изцяло във ваша власт. За да я използваме, се налага..