Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принудителното отстраняване на главния прокурор не е лесно


"Ако се стигне до принудително отстраняване на главния прокурор, това не би могло да стане много лесно". Така адвокат Михаил Екимджиев, популярен критик на сегашния главен прокурор Иван Гешев, както и на неговия предшественик Сотир Цацаров, коментира заявките от преговорите на "Продължаваме промяната"  с ДБ, БСП и ИТН за смяна на главния прокурор.

"Има обаче някои чисто символни, знакови политически действия, които биха могли да задействат някакъв остатъчен морал е оставил под каскета на Гешев синдрома на срама и той да бъде мотивиран да подаде оставка", коменира Екимджиев. 

Това, по думите му, би могло да стане, ако оформящото се реформаторско мнозинство в новия парламент излезе с декларация и от името на българските граждани, които са избрали тови парламент, да призове Иван Гешев и Сотир Цацаров( председател на Антикорупционната комисия), да си подадат оставките.

"Това е цивилизованото развитие в една правова държава. Но знаейки профила и на Цацаров, и на Гешев, това е по-скоро една фикция и най-вероятно няма да се случи", смята Михаил Екимджиев.

Висшият съдебен съвет избира и съответно освобождава главния прокурор. 

"Самият Висш съдебен съвет може сравнително бързо да бъде променен, при това само с промени в Закона за съдебната власт. Има множество настоятелни, да не кажа императивни, препоръки и от Съвета на Европа, и от Венецианската комисия, че Във ВСС трябва да доминират магистрати, избрани от магистрати. В момента това не е така и ако реши да се съобрази с тези препоръки, едно реформаторско мнозинство би могло в парламента чрез промени в Конституцията и в Закона за съдебната власт предсрочно да прекрати мандата на този Висш съдебен съвет и вече новият да отстрани Гешев", каза още Михаил Екимджиев.

Той смята, че към това реформаторско мнозинство може да бъдат привлечени и представителите на "Възраждане" и припомни, че в програмата на партията също има посочен приоритет отстраняване на главния прокурор.

"Освен това аз не изключвам, ако ГЕРБ дълго време бъдат държани на една хигиенна дистанция от властта, нейният клептократски център, олицетворяван разбира се от Бойко Борисов, да отслабне и там да се очертаят някакви фракции, които да подкрепят искането за промяна на Висшия съдебен съвет", прогнозира Михаил Екимджиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24