Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"А" отборът ни по земеделие е като националния по футбол

Всички, които произвеждаме храна, искаме да знаем в каква посока се готви да тръгне селсктото ни стопанство, но срещата от вчера не ме обнадеждава, най- малкото защото в нея нямаше участие на нито един агроном, присъстваше само един реален производител, коментира в предаването "Точно днес" агроекспертът  Красимир Кумчев по повод проведените в четиристранен разговори по темата земеделие.

"Ако това е "А" отборът на селсктото ни стопанство, то той по нищо не се различава от "А"отбора ни по футбол", каза Кумчев.

По думите му, управляващите, които да се те, трябва да отговорят на два ключови въпроса. 

Първият е как ще се спрат кражбите. Не чух отговор, каза Кумчев. Той смята, че предложения таван върху субсидиите е спорна тема и не е съгласен с ограничаването на големите производители с над 15 000 декара, което предложи Кирил Петков.

Вторият въпрос, на който не е даден отговор е с колко управляващите смятат да увеличат родното производство. Всички говорят за продажбите, но не и за производството. Акценътът трябва да е точно върху производството, това трябва да е първата задача. Ние го нямаме и какво като направим общински магазини или даже национална търговска верига, ако няма производство?!

От години предлагам стратегия, с която да се спрат кражбите и парите дастигнат и до най- дребния производител и бях обнадежден от първите заявки на ПП, но на този етап по темата не се говори повече, каза още Красимир Кумчев. 

"Не държа на авторството, но нека да се покаже план, макар и друг, който да доведе до същите резултати".

Интервюто с Красимир Кумчев и в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38