Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпроси под лупа „Ден след ден“

Доколко успешно ще е новото българско правителство? Как формулата за неговия състав ще се проектира в парламента и мнозинството там? По какви принципи се разпределят ресорите в кабинета? Има ли опастонст от партийна феодализация на отделните министерства? А на държавата? Отговорите търсим от политолога Ивайло Динев, доктор по политически науки от университета „Св. Анна“ в Пиза, изследовател в Института по социални и синдикални изследвания.

Земеделието трябва да е основен фокус на новата антикорупционна агенция, обяви при преговорите за съставяне на ново правителство соченият за премиер Кирил Петков. А от изтеклите в медиите неокончателни имена на новите министри, неясен остана единствено този на земеделието. Твърде големият залог с многото средства, които разпределя земеделското министерство, пораждат и голямата битка за ведомството. Какво да очаква българското земеделие от новите управляващи? Търсим коментара на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов, сега председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

Могат ли новите управляващи да извадят външната ни политика от "сателитния синдром"? Ще разработва ли Българя свои позиции и свое поведение в международните отношения? Кои ще са червените линии в новата ни външна полтика? Разговорът по темата ще е с дипломата Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

И още:

Транспорт на Пловдив бе главният фокус на днешната сесия на общинските съветници. За скандалите и санкциите по Транспортния проект, за рокадата в Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ и за процедурата по създаването на екологичен градски трапнспорт е репортажът на Екатерина Костова.

Иванка Петкова обобщава дискусиите около съдбата на Пловдивския панаир и планираното увеличение на капитала на дружеството "Пълдин Туринвест“ чрез апорт на акциите, притежавани от Община Варна.

Веселина Пеева ни среща с цигуларката Лия Петрова, носител на първа награда на престижния световен конкурс „Карл Нилсен". 

В рубриката „Българската Коледа" Кремена Данева разказва за четиригодишната София Маркова от Пловдив, която страда от нунан синдром. 

Бъдете с Радио Пловдив и този следобед от 15 до 17 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" за вярата, надеждата и любовта

Православната църква на 17 септември почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. На този празник влизаме в дверите на църквата в село Стряма. И това не е случайно, тъй като в продължение на повече от 80 години там е нямало православен храм. Опустошителното Чирпанско земетресение срива до основи старата църква "Св...

публикувано на 16.09.24 в 16:49

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 16.09.24 в 16:24

Ново начало с „Вход свободен“

В международния ден за опазване на озоновия слой, една от темите ни е свързана с опазването на околната среда. Детски конкурс за рисунка призовава децата да потърсят връзката между изкуството и природата, на фестивала „Ние сме децата на реката“, тази събота. Разговаряме с Мира Мохсен, от фондация от InBetween. С Петко Йотово говорим за..

публикувано на 16.09.24 в 09:30

Между грижите и вдъхновението - "Точно днес"

Между грижите, паметта и вдъхновението ни застига тази по-различна септемврийска седмица. Такава е, защото втората й половина вдига носталгично завесата на есента, поставяйки начало на училищното време, подготовката за извънредни парламентарни избори и с равносметка за поуките, които не направихме.  На 16-ти септември през диалозите за отворените..

обновено на 15.09.24 в 17:18

Клуб "Неделя" - в звук и цвят

Един от емблематичните български китаристи- пловдивчанинът Кръстьо Пънев- Къната гостува в Клуб "Неделя"с китарата си и историите около нея. Днес в предаването ви срещаме и с един от най- интересните български художници -Минчо Панайотов. Ярък творец в жанровете живопис, графика и илюстрация с над 45 самостоятелни изложби в България и в чужбина,..

публикувано на 15.09.24 в 11:55