Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите проблеми за МС идват от икономиката и енергетиката

Ключовият въпрос не е как тръгва правителството на Кирил Петков, а какво ще прави парламентарното мнозинство. Това заяви в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов.

"Имаме държава, чиято законодателна среда през последните 10 години се е формирала по вертикалата, започваща от Бойко Борисов до парламентарна група на ГЕРБ, където огромна група депутати бяха заети да регистрират желанията на лидера си. В резултат имаме такава законодателна среда, че правителството на практика не може да направи нищо, ако парламентарното мнозинство не прави реформи", посочи политологът.

Той даде за пример закона, по който бе направена енергийната борса. "30 години България живее с илюзията, че сме енергиен център на Балканите, като ГЕРБ е еманацията на тази традиция. 10 години ни обясняваха как се развива енергийната сфера. Какъв е резултатът - двойни и тройни цени на тока. Как държава с контрол върху енергийната си система - АЕЦ, ТЕЦ, как обясняваме цената на тока?!"

Според Димитър Аврамов най-слабата част на новия кабинет е Корнелия Нинова и Министерство на икономиката на БСП. "Първото, което тя заяви, е, че токът за крайните потребители няма да се вдига. Това е еманация на социалистическото мислене. По-добре 10-15 лв. повече, отколкото всички стоки да поскъпнат с 5-15 % и през инфлацията парите на хората да заминат. Искам да видя дали новото правителство ще сложи ред в енергетиката и да има адекватно ценообразуване".

Първият проблем ще дойде от Министерството на икономиката и от Министерството на енергетиката, прогнозира още той.

Политилогът призова да дадем 100 дни на правителството, дори на Корнелия Нинова, която успя да загуби половината си избиратели. 

"Скърцането в 4-та коалиция ще бъде непрекъснат шум между всички и всичко. Нещата ще се случат бавно, с много говорене, или с тропане по масата, както правеха ГЕРБ, но в крайна сметка счупиха масата. Ако забравят, че има парламент и се самозабравят, нещата не стават. Важно е да има силни фигури в парламента и тогава правителството, дори да изглежда слабо, ще бъде полезно", смята политологът.

Цялото интервю на Екатерина Костова с Димитър Аврамов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Пламен Ненов (вляво) и Атанас Пеканов.

Заетостта е разпределена неравномерно в регионите

По-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Не очаквам сериозно увеличение на цената за тока

Не очаквам сериозно увеличение на цената на тока от 1 юли за битовите потребители. Това коментира Калоян Стайков , главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, по повод излязлата информация, че токът ще поскъпне с 30%, тъй като АЕЦ – Козлодуй е подал заявление за увеличение на тарифите за бита с толкова. Според него увеличението..

публикувано на 20.05.24 в 10:35