Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка из Пловдив в "Точно днес"

В първия работен ден след празниците, и само на крачка от края на 2021 година, утрото на 29 декември започва с програма “Точно днес”, където ще се върнем назад с някои от най-интересните интервюта и репортажи от последните 12 месеца.

Нашата радиоразходка започва от месец април, който донесе на Пловдив една от най- чаканите новини. Откриването на Епископската базилика на Филипопол,  едно от събитията на годината, ще ни припомни Паолина Комсалова. 

Пътя ни продължава към Форум Север - най-представителната част на Централния площад на Филипопол, разположен в центъра и на съвременния град. Самият той – една десета от него, скоро ще бъде официално открит. В навечерието на този празник за ценителите на древната история на Пловдив Екатерина Костова ни предлага разходка из най-новото му археологическо бижу.

Ще чуем и интервюто на Веселина Пеева с художника Димитър Добрев за неговата колекция от 1000 ютии, дарени на Регионалния етнографски музей с Пловдив. 


И още:

 Република Северна Македония не получи през тази година търсеното „да“ от България за начало на преговори за членство в ЕС. Въпреки грижите около поредицата избори, страната ни все пак се зае да популяризира позицията си по спорните въпроси. С историка доц. Даниел Вачков, който е част от двустранната комисия експерти, разговаря Емил Костов.


 На 16-ти ноември Пловдивският Окръжен съд отказа да изпълни Eвропейската заповед за арест на Тошко Тодоров – Машора и да го предаде на гръцките власти. Необичайният казус предизвика продължителни бурни протести сред близки и познати на мъжа от с. Столетово, продал преди две години колата си на непознати, оказали се тафиканти на нелегални мигранти. Ситуацията ни припомня Севдалин Палаузов.

В минутите след 9 ще чуем втора част от историята за британската кралица Елизабет IIв рубриката на Пламен Асенов “Великите европейци”.
Още от категорията

"Точно днес" за каузите през февруари

В последния петък на месеца обобщаваме седмицата с важните акценти: политика, литература и протести.  Дали след обвиненията между партньорите в сглобката ще има помирение, или ще очакваме избори? И още, може ли един документ, претенциозно наречен от ПП-ДБ меморандум да отключи ефективни преговори между тях и ГЕРБ-СДС, разговор с политолога и..

публикувано на 22.02.24 в 15:39

"Попски работи" в "Ден след ден"

"Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря" – тази максима от години е водещ метод на управлението у нас. С нея политическите сили се обвиняват взаимно, предизвиквайки гнева на електората. За „протегнатата ръка“ между партньори, които не само не са близки, но са остри политически опоненти; за препъникамъните в управлението; за..

обновено на 22.02.24 в 14:57

Лисицата в нас и предаването „Вход свободен“

Разговор с психолога Марина Иванова за първата ѝ книга „Лисицата в мен“, която тя ще представи тази неделя. Ще си говорим и за гласа като наша отличителна характеристика. Някои специалисти го наричат „второ лице“. Очаквайте коментар в рубриката „Брейнсторминг“. Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев, е след 14.30 часа...

обновено на 22.02.24 в 09:40

„Точно днес“ – за политическите драми и последствията от тях

Отново в оборот са въпросите, свързани с управлението на страната. Ще има ли извънреден парламентарен вот и избори „2 в 1“? И какви ще са последствията, ако се стигне до такъв край на управляващата сглобка? Отговорите търсим в четвъртото утро на седмицата. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Какво наложи предложеният от коалиция..

обновено на 21.02.24 в 16:58

50:50 - сделка или не „Ден след ден“

Предложеният от ПП-ДБ меморандум за управлението на страната след ротацията очаквано скара не-коалицията. И политиците, и медиите сравняват властта с термини от най- популярните телевизионни игри като „сделка или не“ и „50 на 50“. Въпреки заявката, че всичко подлежи на обсъждане предупреждението и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ-СДС е, че изборите 2 в 1 може..

публикувано на 21.02.24 в 14:37