Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За личния ни почерк, името във „Вход свободен“

На Ивановден, поздравяваме всички, които днес празнуват името си! Бъдете здрави и благословени!

И ако не днес, на този национален празник, кога друг път ще ни се отдаде възможност да поговорим за важността на името подробно и в детайли. Традиция или индивидуалност е името и променя ли се от миналото до днес, българската именна система, ще разберем от гл.ас.д-р Борислава Петкова, преподавател по Фолклорна култура, Митология, Културология в катедра „Етнология“ към Философско-исторически факултет в Пловдивския университет. Срещата ни с нея е в минутките след 12:30.

За подходящите и неподходящите имена, които даваме на нашите любимци е акцента ни в рубриката „За животните с любов“.

Иначе по традиция и днес ще се посмеем с колегата Жоро Пеев, и ще почетем с радио Пловдив, в редовната ни петъчна рубрика. А, ако всичко върви по план, ще отидем и „На кино“.

Е, това е по сценарий. Бъдете с нас! Започваме не по-рано, не по-късно, а точно в 12:00!!!


Още от категорията

„Точно днес“ – пролетНо и не само...

В последното работно утро на седмицата говорим за високите цени, напрежението сред студентите, но и не само. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: Правителствени мерки за ограничаване на надценките в тъгровската мрежа. Ще имат ли ефект? Бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев ще бъде наш събеседник по темата...

обновено на 23.03.23 в 16:58

Пролетно почистване и променливо време в "Ден след ден"

Ударно почистване в пловдивския квартал "Столипиново". Защо сега, защо толкова явно и под наблюдението на прокуратурата ? Отговорите дава репортажа на Елена Крушкова, която провери какво се случва на място. А към темата прибавяме и позицията на прокуратурата, която представя Емил Костов.  А защо се стигна до масов бой в една от на махлието на Девин..

публикувано на 23.03.23 в 15:02

Изкуство, космос, любов и брак във „Вход свободен“

Днес ви срещаме с художника Христо Бозуков, който разказва своите космически истории на бялото платно. Изложбата му „ Space transit“ се открива в галерия „Артистика“, във вторник, на 28 март, от 19.30 часа. Ще си говорим и за лекция на тема  „Как да  разцъфти любовта в брака“ на 28 март, от 18.30 часа в  ритуалната зала, намираща се в..

публикувано на 23.03.23 в 09:30

Избори и инвестиции в „Точно днес“

10 дни преди поредните парламентарни избори обръщаме поглед към нагласите на българите за вота на 2 април. Шест формации вероятно ще влязат в следващия парламент, като ще има паритет за първото място между ПП –ДБ  и ГЕРБ-СДС, сочи последното социологическо проучване на агенция "Насока" . За нагласите, преразпределението на вота и как ще се..

публикувано на 22.03.23 в 16:34

"Ден след ден" протести, еко- и други инициативи

В Световния ден на водата 22 март теми, свързани с екология и конфликти, преобладават в днешната ни програма „Ден след ден“. Жители на 5 асеновградски села излязоха на протест с искане да спре концесията за добив на инертни материали край Горнослав. Мненията на хората и на кмета на общината събра Живка Танчева . Кметът на община Кричим..

публикувано на 22.03.23 в 14:45