Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геотермалната енергия е достъпна 24/7 и не се съхранява

Зaмянa нa мaлĸитe гaзoви цeнтpaли oĸoлo Mapишĸия бaceйн и aĸтивнo изпoлзвaнe нa гeoтepмaлнитe изтoчници нa eнepгия в Бългapия. Toвa зaлaгa нoвoтo пpaвитeлcтвo c пpoмeни в Haциoнaлния плaн зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт, oбявиxa преди дни пpeмиepът Kиpил Πeтĸoв и нeгoвият зaмecтниĸ Aceн Bacилeв.  Правителството се отказа от намерението на предшествениците си да замести въглищнитe цeнтpaли c гaз. Cпopeд Bacилeв дa пoвишaвaмe зaвиcимocттa cи oт гaз oзнaчaвa няĸoй дpyг дa пycĸa и дa cпиpa тoĸa в дъpжaвaтa ни.

Πeтĸoв и Bacилeв дадоха за пример Турция, която за последните 10 години e изгpaдилa 1.6 GW гeoтepмaлнa eнepгия. Cпopeд Πeтĸoв гeoтepмaлнaтa eнepгия e бългapcĸo бoгaтcтвo, ĸoeтo „нe cмe гo изпoлзвaли дo тoзи мoмeнт въoбщe“.

Според Минно-геоложката камара у нас предложението на кабинета е резонно и стъпва на достатъчно данни и информация за геотермалните извори у нас. Пред Радио Пловдив доц. д-р Иван Митев- изпълнителен директор на камарата заяви, че за  разлика от всички други източници тази енергия има постоянен характер и не е нужно тя да бъде съхранявана.

 "Много от находищата у нас са ясни като параметри, температури, параметри. За ел. енергия може да бъдат използвани геотермални води с над 60 градуса температури, но за да се увеличи температурата им се изграждат и  билатерални централи. Най- подходящи са водите с температура над 160 градуса. У нас по научни разработки, правени през годините, имаме възможност за разработване на такива находища, но трябва да се има предвид, че дълбочината им е над 2000м. Има няколко специфични региони с температура над 60 градуса. Едно от тях е в Златоград в Ерменското находище, в Плевенско – Долни Дъбник и по поречието на Струма в Южна България, които са подходящи за производство на ел. енергията", каза доц. Митев.

Относно себестойността и инвестициите трябва да се вземат предвид много детайли. Те обаче едва ли ще са повече от инвестициите във ВЕИ-сектора, смята експертът. "От гледна точка на днешната цена на тока едва ли вече ще са по- скъпи. Освен това всеки ден се появяват нови технологии. Това е източник на енергия, който е константен, достъпен е 24 часа и 7 дни в денонощието, не е нужно да има хранилище за тази енергия", подчерта доц. Иван Митев. 

Според него срокът, заложен в Плана за изграждане на първата геотермална централа у нас – 2026-та е абсолютно реалистичен.  Той не споделя притеснението на част от експертите, че дълбочинното извличане на геотермални води ще се добива след фракинг-метода. По думите му подобни твърдения на този етап са необосновани.

Геотермалните води в Пловдивско и в Родопите имат своя капацитет, но трябва да се измери температурата им. Те могат да използват изворите за отопление на жилища и обществени сгради, което е част от подобряването на енергийната им ефективност. Термалните води ще намалят въглеродния отпечатък у нас, смята още експертът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив, завършили..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38

След вота 2 в 1 Скопие поставя във фокуса евроинтеграцията

След вота 2 в 1 за президентски и парламентарни избор в Северна Македония Скопие поставя във фокуса как ще продължи процесът на евроинтеграция. Това коментира Георги Марков, специален пратеник на БНР в Скопие. Той прогнозира, че Християн Мицкоски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ постигна победа на парламентарните избори, вероятно ще търси..

публикувано на 09.05.24 в 15:00

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57