Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторантьорите готови за война с държавата

| обновено на 21.01.22 в 16:02

Две от  браншовите организации в сферата на ресторантьорството, заведения, барове, дискотеки и други, излязоха с остра протестна декларация срещу готвените нови ограничителни мерки, касаеща тяхната дейност. 

В откритото им писмо освен недоволство, вече  фигурира и открита закана за бойкот и готовност за национални протести.  

„Няма да спазваме повече рестрикции от тези, наложени към момента, те са  дискриминационни без никакъв реален здравен ефект!  Три години стигат!" – се казва в гневната декларация.

Визират се държавните проекторешения, с които отново се налагат редица забранителни и ограничителни мерки към заведенията и целия браншови сегмент. Зелен сертификат, забрана за работа с краен вечерен час, намален до 50% капацитет на персонал, съответно и на клиентела. 

Ако това се приложи, работещите в нощните заведения остават без работа!  – алармира Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.   Според него, помощ за затворените бизнеси  не се предвижда, а обещаните засега компенсации за високите сметки за ток се очакват чак в средата на февруари.  

Мерките и в момента са аблсолютно неработещи, бунтува се целия бранш и вече се иска оставката на главния държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев, когото припознават като основен виновник за омагьосания кръг. 

Този път прави впечатление дръзкото заявление в декларацията, че ако държавата иска война с тях – ще я получи.  

"Отсега ви казваме - викайте танковете срещу нас! Протестът ни ще е във всеки един от нашите обекти!"  

Това е записано в гневната декларация на тези две браншови организации.  По думите на Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България обаче, въпреки заканата, няма конкретни срокове за заявените национални протести. 

На Пловдивска почва ситуацията изглежда по-умерена, но тукашният бизнес е не по-малко решителен да отпуши вълна от протести. Преди това обаче, отново се извежда разумно предложение, с надеждата да бъде чуто и прието, каза Еньо Енев, лидер на пловдивското Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия“. 

Той признава, че пандемичната ситуация е застрашителна за цялата нация и затова предлага с правителствено решение да се затворят за две или три седмици всички заведения, ресторанти, хотели, нощни барове и дискотеки, след което държавата да плати достойни обезщетения. 

Така веднъж завинаги ще сложим край на тази агония, убеден е Еньо Енев. 

Що се отнася до призива за бойкот на новите мерки, браншовият шеф също демонстрира умереност, коментирайки, че това може да бъде персонално решение от страна на всеки собственик.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38