Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скъпият ток няма да фалира общини, болници и училища

Проблемът на общините е свързан по- скоро с липсата на утвърдени бюджети, които да им позволят да се разплащат, а не толкова с поскъпването на тока, коментира в интервю за Радио Пловдив енергийният експерт Антон Иванов. роблемът със скъпия ток трябва да бъде решен с новите бюджети за засегнатите институции". 

Изходът от създалата се ситуация с високите сметки за ток, според него , е в компенсаторните мерки, които ще бъдат взети от правителството и насочени към общините и всички засегнати от проблема институции. "Разбира се, всички техни разходи не могат да бъдат изцяло компенсирани от държавата, ще трябва и по ефективно управление", каза Иванов.

Той добави, че по- интересно е защо и какво налага общински болници, училища, градини, културни институции и т.н. да получавт електрически ток по общия ред. "Безспорно отговорът на този проблем изисква по-задълбочен анализ".

Енергийният експерт не смята, че ще се стигне до фалит на общини, болници и.училища, защото "токът все пак не е техният най-голям разход. Трябва да има и вътрешни резерви, а и да се пести".

Антон Иванов открои като български проблем фактът, че  за разлика от редица европейски страни, които подпомагат целево уязвими групи, ние все не успяваме да определим кои са тези групи. "Когато даваме помощи на всички, то те са неефективни и не могат да бъдат усетени съществено. Ако имаме определиние за критични потребители, то помощта може да се насочи към тях и те наистина да усетят подкрепа". 

Енергийният експерт коментира и очакваният към новия състав на КЕВР. "Те са много високи и новите комисари ще трябва в кратки срокове да се ориентират, подготвят и излезат с решения, които да удовлетворят обществото и очакванията му за нов модел на работа. "Какъв ще е този модел не мога да кажа, но всички с интерес ще следим действията на новите членове на регулатора", каза в заключение Ангот Иванов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Червените линии в кампанията, трудно се прекрачват след нея

Отличителна черта на тази предизборна кампания са листите на БСП, където в 20 области са водачите са различни, впрягането на кметския ресурс на ГЕРБ и разделението в ДПС, което може да обърка електората на партията, констатира политологът и предодавател в СУ Теодора Йовчева.  Според нея стратегията на ГЕРБ да вкара популярни кметове в листите..

публикувано на 25.09.24 в 15:48

Политиката на ДБ е насочена към младите и бизнеса

На политическата сцена трябва да се говори какво ще направим с управлението на държавата, а не да се говори кои как се позиционира спрямо другите партии. Затова и ние от ДБ насочваме политиката си към младите, бизнеса и бъдещето на България. Това коментира кандидатът за депутат от ПП-ДБ Владимир Славенски, който е седми в градската листа...

публикувано на 25.09.24 в 11:07

Важно е да стигнем до хората с нашите послания

Имам амбиции да вляза в парламента, но по-важно е да стигнем до хората, те да чуят нашите послания и да гласуват за нас, заяви в програма "Точно днес" бившият военен министър от кабинета "Станишев" Николай Цонев, който оглави листата за Пловдив град на хората на Ахмед Доган  - "Алианс за права и свободи". Цонев и в момента е преподавател в УНСС...

публикувано на 25.09.24 в 10:19

Протест и контрапротест на автоинструктори в столицата

Автоинструктори от цялата страна ще проведат в столицата две паралелни демонстрации заради промените в наредбата, регулираща обучението на кандидат-шофьорите. Промените в правилата за изпитете за шофьорски книжка са преложени от министерството на траспорта и е планирано да влязат в сила от 10 декември тази година. Пред президенството..

публикувано на 25.09.24 в 07:10

Парламентът трябва да отхвърли ветото на президента върху ГПК

Правната парламентарна комисия обсъжда днес ветото на президента върху промените в Гражданския процесуален кодекс. С тях се въвеждат нови правила за определяне на особени представители и техните възнаграждения и за възраженията за прекомерност за разноските за адвокат. Народното събрание иззе от съда правомощието по определяне на..

публикувано на 24.09.24 в 15:40