Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Където има руски "миротворци", няма мир

| обновено на 22.02.22 в 16:12


С продължително слово - обръщение към нацията, в понеделник вечерта президентът на Русия Владимир Путин обяви, че признава независимостта на отцепилите се украински области Донецк и Луганск и изпраща мироопазващи сили там. 

Как това вече рефлектира върху международните отношения, в които България е неразривна част, като източна граница на НАТО към конфликтната територия на Украйна? 

Западът остро критикува Русия и приготвя нови санкции. България също се присъедини към критичния тон на декларациите. 

Русия нарича мисията си „мироопазване“, а САЩ  определя станалото като претекст за война. 

Къде е истината?

Имаме цялостно нарушаване на международното право. Москва подходи с традиционен  през последните години цинизъм.  Да нарича присъсвието на собствена армия „миротворци“. Никъде, където има такива руски „миротворци“ няма мир, а те стоят с години - коментира д-р Георги Проданов, главен асистент в НБУ, с изследвания по международни отношения на постсъветското пространство.

Загубата на тези два региона за Украйна бе очакван ход от руска страна. Останалият свят разчиташе на спазване на Минските споразумения, но това не се случи.  Като цяло няма изненадани от развоя на ситуацията.

Големият въпрос, който остава – дали  сега вече ще има война.

Много малко вероятно е това обаче. Русия постигна своето и отсега нататък  ще се прави на „бяла и добра“,  ще играе  ролята на жертва. 

Неясна остава позицията на Украйна и специално военните части, струпани по границите на спорните области. Това вече би могло да предизвика  военен инцидент. Голям военен конфликт обаче няма да се случи.

Затова следващия голям въпрос е какво ще правим след това.

Санкции – вече се говори за спиране на „Северен поток“,  други търговски  рестрикции, но те трябва да се наложат „без съмнение“  от останалите държави.

Ние сме Европа и нашата позиция тлрябва да е срещу всякакви такива прояви, които дестабилизират  континента.

Това което обаче липсва, е ясната позиция на Европа към Русия. А тя отдавна очаква контакт с Европа, но го очаква по собствения си начин.

Снощната реч на Путин бе показателна - експанзията на Русия в постсъветското пространство ще продължи. 

Все пак се осъзнава, че един евентуален военен  конфликт ще бъде на  техните територии и ще бъде катастрофален за всички.

Специално за нас – няма защо да се безпкоим от военна агресия спрямо България. Опасна е обаче хибридната агресия, която се води срещу нас. Това са фалшивите новини, купени политици, подронващи авторитета на обществото слухове и други похвати. Това продължава вече над 10 г., а от българска страна не се забелязва противодействие - посочва политологът. 

Официалната българска позиция може да бъде само една – осъждаме действията на Русия и настояваме за решение дипломатическо, включително и през ООН.

А от поведението на българските политици вече става ясно кой каква страна заема. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Уволниха държавен служител от Асеновград заради участие в РИК

Скандално уволнение на държавен служител заради назначаването му в 17-та Районна избирателна комисия на Пловдив област. Началникът на Общинска служба по земеделие – Асеновград Ваня Костадинова е била освободена в петък от директора на Областната дирекция „Земеделие“ Ангел Личев.  Костадинова и нейният адвокат са обжалвали в..

публикувано на 03.06.24 в 16:12

В агросектора да се подпомагат интегрирани решения

„Когато се вдигне жизненият стандарт на хората и по-голяма част от тях спрат да купуват само най-евтините неща“. Тогава, според доц.  Божин Божинов, експерт по растителна генетика от пловдивския Аграрен университет, ще е възможно да се увеличи дела на пазара на българските плодове и зеленчуци. Според него процесът ще изисква усилията и на..

публикувано на 03.06.24 в 16:11

Демографската пустиня у нас е колкото площта на Дания

В България има цели райони, в които от 30 години не се е раждало дете. Почти 40% от територията на страната ни представлява “демографска пустиня”. Това са места, в които живеят под 10 души на кв. км. У нас площта на тази „демографска пустиня“ е колкото са териториите на страни като Дания и Нидерландия.  Още по – тревожното е, че само за..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53